BUX
38240

Veszteségek Európában - Nagyot zuhant a Lufthansa

Veszteségben zártak az európai piacok. A Lufthansának 2001 szeptember 11. óta nem volt ilyen rossz napja.

Napi.hu, 2014. június 11. szerda, 19:03

Az FTSE-100 0,5, a DAX 0,8, CAC-40 0,9 százalékos veszteséget könyvelhetett el szerdára, a Stoxx Europe 600 indexe 0,5 százalékot esett, a periférián pedig a milánói FTSE MIB 1,2, a madridi IBEX-35 0,7, az athéni ASE 1,2 százalékot gyengült.

A napokban látott több éves csúcsok után irányt váltottak az európai tőzsdék, amit több hír is siettetett. Még kedd este a Világbank mérsékelte a világgazdaság idei növekedésére szóló előrejelzését. Szerdán a német kancellár az Európai Központi Bank (ECB) múlt heti enyhítő intézkedéseit úgy kommentálta, hogy az is a válság elhúzódásának jele.

Nagy-Britanniában a munkanélküliség csökkenését mutatták adatok, ami azért keltett aggodalmat, mert így a Bank of England a vártnál előbb kezdheti a szigorítást. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed-től is hasonló lépésre számítanak a piacok, miután az USA gazdasága, úgy tűnik, lassan, de kitartóan javul, aminek következtében az amerikai kötvénypiac kezdi elszívni a pénzt Európából. Az amerikai kamatvárakozások miatt ugyanis az amerikai kincstárjegy hozama meghaladja nem csak a biztonságos, hanem már egyes kockázatos euróövezeti állampapírok hozamát is. Utóbbiak meredeken estek a múlt hét óta az ECB enyhítő intézkedései miatt. Az irány szerdán megfordult, jelezve a tőkeáramlás új irányát.

A szerdai nap meglehetősen rosszra sikeredetett a céges oldalon a Lufthansánál, miután a légitársaság visszavágta az üzemi eredmény-előrejelzését, részvényei 14 százalékos veszteséggel zárták a napot. Ez a hír viszont az egész szektort is lehúzta. Az Airbus 16 milliárd dollárnyi bevételkiesést jelentett egy 70 darabos A350-es flotta emírségi megrendelésének lemondása miatt. Az Airbus 3,1 százalékot esett emiatt.

A Roll-Poys csoport is emírségi megrendelések visszamondása miatt esett 5,5 százalékot. Emellett az International Consolidated Airlines Group 3,1, az Air France-KLM 7, a SAS 3 százalékot esett.

A Danone tejipari vállalat közölte, hogy a szűk kereslet miatt bezárja egy-egy német, olasz és magyarországi üzemét. A kínai központi banknak az az előrejelzése, miszerint idén változatlanul tartja enyhe pénzügypolitikáját, ebben a környezetben nem segített az európai részvényeknek, csak a kőolaj árát növelte kissé.

Közép-európai idő szerint este 7 órakor a New York-i tőzsdeindexek közül a Dow továbbra is gyengélkedett, 0,5 százalékos mínusszal, az S&P-500 a nyitáshoz képest javított, így 0,3 százalékos veszteségre kúszott fel, a Nasdaq pedig már a kezdeti gyengélkedéshez képest megközelítette előző napi zárószintjék és már csak 0,1 százalékkal állt alatta.