BUX

Veszteséges Graphisoft negyedév

Hatvanezer eurós veszteséggel zárta a második negyedévet a Graphisoft Park, ami megfelel az előzetes várakozásoknak, s tarthatóvá teszi a - nem túl ambíciózus -éves terveket.

Mezősi Tamás, 2010. augusztus 16. hétfő, 19:23

A társaság az idén ezer négyzetméternyi új irodaterületet adott bérbe, amivel kihasználtsági mutatója 2 százalékkal 79 százalékra emelkedett. (Ez azonban még messze elmarad a válság előtti 90 százalék feletti szintektől). Többek között az újonnan bérbe adott területeknek köszönhetően a negyedéves árbevétel 1,74 millió euróról 1,82 millió euróra emelkedett, az első féléves összesített árbevétel pedig valamivel meghaladta a 3,6 millió eurót.

A forgalomnál kicsit kevesebbel, de emelkedtek a működési költségek is, ami mögött elsősorban az erősebb forintárfolyam valamint az előző évi mértéket meghaladó prémium kifizetések és az osztalékfizetés költségei állnak. (A cég részvényesi javaslatra, szemben az igazgatóság előzetes elképzeléseivel 25 forint osztalékot fizetett tavalyi eredménye után). Fentiek eredményeként az EBITDA eredmény 8 százalékkal 1,538 millió euróra emelkedett. A nettó kamatköltség az alacsonyabb hitelkamatok ellenére növekedett az egy évvel korábbihoz képest, elsősorban a pénz és értékpapír állomány osztalékfizetési miatti jelentős csökkenése, illetve az euróalapú tartalékolás következtében.

Az összesített féléves eredmény így 61 ezer eurós pluszt mutat, s vezetés úgy látja, tarthatóak a 7,2 millió eurós éves árbevételről és a 200 ezer eurós adózott nyereségről szóló tervek.