Veszteséges kezdés New Yorkban

New Yorkban a kereskedés kezdetén a DJIA-30 0,19 százalék, az S&P-500 index 0,29 százalék, a Nasdaq Composite index 0,35 százalék veszteséget mutatott. Hétfőn szünet volt.
MTI-Eco, 2017. január 17. kedd, 15:41
Fotó: Reuters

Pénteken az indexek vegyesen zártak, a DJIA-30 enyhén csökkent, 0,03 százalékkal alacsonyabban zárt, az S&P-500 index pedig 0,2 százalékkal erősödött. A Nasdaq Composite 0,5 százalékkal zárt magasabban, újabb rekordon. A pénteki volt az index ötödik rekordzárása az év eleje óta. Az elmúlt hetet a DJIA index 0,4 százalék veszteséggel, az S&P-500 0,1 százalék veszteséggel, a Nasdaq Composite egy százalék nyereséggel fejezte be.

Kedden az olajárak emelkedtek a dollár árfolyamának csökkenésével párhuzamosan, nyugtázva egyúttal, hogy Szaúd-Arábia megerősítette a kitermelés csökkentésére tett ígéretét. Az olajár jelentősebb emelkedését ugyanakkor egyrészt az amerikai kitermelés növekedés tartja kordában, másrészt azok a piaci kételyek, hogy az OPEC egésze ígéretének megfelelően képes lesz-e korlátozni termelését.

Az amerikai piaci nyitáskor a globális kereskedelemben a Brent nyersolaj 1,41 százalékkal, a WTI nyersolaj pedig 1,72 százalékkal állt magasabban hordónként 56,65 és 53,27 dolláron.

Az arany ára szintén nőtt a dollár árfolyamának csökkenése, illetve a hagyományos értékőrző szerepének köszönhetően az új amerikai elnök beiktatását megelőzően, illetve a kemény-Brexit miatt kialakult piaci aggodalmak közepette. Az arany ára egy hét alatt két és fél százalékkal, egy hónap alatt több mint hét százalékkal emelkedett. Az amerikai piaci nyitásakor a határidős jegyzés legközelebbi kontraktusa 1,68 százalékkal állt magasabban, unciánként 1216,15 dolláron.

A dollár gyengült, az eurót 0,96 százalékkal jegyezték erősebben, 1,0703 dolláron. A brit font-sterling árfolyama 2,80 százalékkal, 1,2386 dollárra emelkedett.

A brit deviza erősödését Theresa May miniszterelnök bejelentése váltotta ki. A miniszterelnök közölte, hogy a brit parlament mindkét háza dönteni fog az Európai Unióval kialkudott kilépési megállapodásról.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK