A július 1-től és augusztus 1-től a hazai gyógyszerszabályozásban bekövetkezett változások egy illetve két milliárd forinttal rontják az eredményt, az ugyanekkor bekövetkezett adóemelések további 4,1 milliárd forintot vesznek el éves szinten - mondta el Bogsch Erik vezérigazgató a Richter-gyorsjelentés alkalmából tartott sajtótájékoztatón. A társaság ezáltal a magyar piacon várhatóan veszteséggel fogja tudni folytatni a tevékenységét. A hazai mintegy 30 milliárdos piacon korábban 16 százalék körüli nyereséget tudott elérni, ami mintegy 4,8 milliárd profitot hozott, míg az előbbiekben összesített változások összesen 7,1 milliárdot vesznek el a gyártól. Ezek a számot természetesen becslések, hiszen nem lehet pontosan tudni, mindez mekkora forgalomcsökkenéssel párosul.

A Richter mindezek következtében árcsökkentést nem tud végrehajtani - tette hozzá Bogsch elmondva azt is, hogy a K+F tevékenységgel kapcsolatosan várható új szabályozással kapcsolatban a társaság a normatív rendszert támogatja a pályázatokon alapuló egyedi támogatási rendszerrel szemben.

A gyógyszerkassza lefaragásának módja őszre derülhet ki - a társaság ennek ismeretében dönt majd arról, hogy milyen költségcsökkentési lépéseket hajt majd végre. A sajtótájékoztatón a gyártókapacitás hosszabb távon Indiában vagy Kínában történő bővítését sem tartotta kizártnak Bogsch Erik.

Az orosz piacon 40 százalékos bővülés következett be, ami miatt a Richter meg is emelte éves forgalomnövekedésre adott becslését a korábbi 5-10 százalékról 10-15 százalékra. A hazai piac első féléves 10 százalékos forgalomnövekedését követően az állami intézkedések következtében éves szinten végül nem vár változást a tavalyi évhez képest a Richter, azaz a második félév várhatóan lényegesen gyengébb lesz az elsőnél - jelezte a vezérigazgató.

Javulhat a román forgalom, a korábbi nulláról 5 százalékra emelte forgalomnövekedési várakozását a cég lejben számolva, míg a lengyel piacon tartja a korábbi 5 százalék növekedés várakozását. Az EU 9 és EU 15 országokban nem változtatnak korábbi várakozásaikon és a Grünenthal portofolió is maradhat a korábban jelzett 45 millió euros szinten. Valamelyest romolhat Ukrajna növekedése a jelzett 10 százalékot már csak 5-10 százalék közé tette Bogsch Erik, az USA piac pedig hozni fogja a korábbi 35 százalékos csökkenést dollárban és így a cég idei forgalomnövekedése összességében 5 százalék lehet euroban számolva.

A bruttó fedezeti hányadra vonatkozó becslés éves szinten 60 százalék, a K+F tevékenység az első féléves 11 százalék helyett 12-13 százaléka lehet az árbevételnek, míg az üzleti eredményhányadot 16 százalékra becsülik most. Bogsch elmondta azt is, hogy a Polfa döntést - 40 millió dolláros perbeli követelés - legújabban augusztus 31-re halasztották.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!