Veszteséget vár és leépít a magyar gyógyszercég

Az Egis magyarországi tevékenysége veszteséges lesz az állami megszorítások miatt, a többletterhek jövőre elérhetik a 7-8 milliárd forintot.
NAPI, 2011. augusztus 10. szerda, 11:09
Fotó: Napi.hu

Az Egis gyógyszergyár sajtótájékoztatóján elhangzott, az állami különadók éves szinten több, mint 5 milliárd forintot jelentenek idén júliustól kezdődően a társaságnak, amennyiben valamilyen formában nem állítják helyre a k+f ellentételezést, vagyis, hogy hazai kutatási költéseik után a társaságok kedvezményt kapjanak.

Emellett sokkszerű árcsökkentésekre, piaci beavatkozásra lehet számítani a magyar gyógyszerpiacon. A legutóbb kijött és októbertől életbe lépő preferált referencia árazás és a nemzetközi ársáv rendszere éves szinten 1,5-2,5 milliárd forint terhet jelent majd az Egis számára.

A magyar piacon veszteséges működésre lehet számítani a különadók és a szabályozási változások miatt, ami miatt elkerülhetetlen a hazai értékesítési hálózat karcsúsítása, a működési költségek csökkentése, illetve az átcsoportosítás olyan piacokra, ahol lehet növekedni, így elsősorban Oroszországba - mondta Poroszlai Csaba a társaság gazdasági igazgatója. A társaság nagyobb lélegzetvételű intézkedésekre is készül a romló hazai feltételek miatt, erre azonban hosszabb felkészülés szükséges. Az átcsoportosítások, az értékesítési hálózat csökkentése és a költségcsökkentés viszont már jövő évtől esedékes, az értékesítési hálózatot tíz százalékkal vágják vissza.

A társaság továbbra is az exportban látja a növekedési lehetőséget, a hazai forgalmának 6-8 százalékos visszaesésére számít jövőre, emiatt összességében csak 2-4 százalékos árbevétel-növekedést látnak elérhetőnek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK