Az eredménybeszámoló szerint 2020-ban az olajiparban kiemelten figyelt, újrabeszerzési árakkal becsült tisztított EBITDA, azaz a kamatfizetés, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény egyszeri tételek nélkül 1,783 milliárd kunát (84,4 milliárd forint) tett ki, 38 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. A nettó adósság 40 százalékkal volt kevesebb, mint 2019-ben: az adósság és a tőke aránya 14,7 százalékon állt a múlt év végén - írja az MTI.

Az INA-csoportnak 2020-ban sikerült fenntartani a stabil pénzügyi helyzetét és folytatnia a stratégiai projekteket - mondta Fasimon Sándor, az INA igazgatótanácsának elnöke. A szénhidrogénárak előre nem látható csökkenése - amelyet eredetileg a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjai közötti nézeteltérések okozták, majd a koronavírus-járvány tovább mélyített -, még az olaj- és gázipar legnagyobb szereplőit is érintette.

Az INA 49,08 százaléka a Mol Nyrt.-é, a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a vállalatban. A cég 44,84 százaléka a horvát állam tulajdona.

Az INA vezetőségének időszerű reakciója - ideértve a nem kritikus befektetések elhalasztását és számos belső optimalizálási tevékenységet -, lehetővé tette a vállalat pénzügyi helyzetének biztosítását - hangsúlyozta Fasimon Sándor, hozzátéve, hogy ezzel megvédték a hosszú távú stratégiai beruházásokat, mint amilyen a fiumei késleltetett kokszoló felépítése, amely a jövőben biztosítja az üzleti fenntarthatóságot.

A kutatás és kitermelés 32 százalékkal alacsonyabb szénhidrogénárakat realizált, amelyet az alacsonyabb termelés tovább befolyásolt. Ilyen körülmények között a kiskereskedelmi forgalom 16 százalékos csökkenése szolid eredménynek tekinthető, tekintettel arra, hogy az INA megtartotta piaci részesedését a főbb piacokon - mondta az MTI szerint az igazgatóság elnöke.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!