A mutatók még mélyebbre süllyedtek arra a hírre, hogy az amerikai igazságügyi tárca trösztellenes szabályozással kapcsolatban sajtótájékoztatót jelentett be. Utóbbira a MasterCard, a Visa és az American Express papírjai vesztettek értékükből.

A Dow 0,7 százalékos eséssel 10 751 pontra, az S&P 500 0,8 százalékos csökkenéssel 1137 pontra, a Nasdaq pedig 1,1 százalékos 2345 pontra süllyedt.

A hétfőn közölt augusztusi ipari megrendelés adatok vártnál nagyobb csökkenése és a függőben lévő lakáseladások várakozások feletti növekedése nem volt különösebb hatással a piacra.

Kereskedői beszámolók alapján a Marketwatch azt írta, hogy nem volt egy meghatározható katalizátora a piacok esésének, a rossz hangulatot az európai bankok körüli aggodalmakkal és a Fed további gazdaságösztönző lépésekhez szükséges intézkedések lassú kivitelezésével indokolták. Továbbá a befektetők a pénteki havi munkaerőpiaci adatok előtti poziciókeresését is megemlítették.

A befektetői hangulatot egyes vélemények szerint rontotta, hogy a svájci pénzügyi kormányzat a legújabb, szeptember elején szigorított nemzetközi szabványnál (Bázel III.) is jóval nagyobb tőkemegfelelési mutatókat hirdetett hosszabb távra a UBS-nek és a Credit Suisse-nek. A két banknak a tőkemegfelelési mutatóját 19 százalékra kell emelni 2019-ig a bázeli bizottság múlt hónapban javasolt 8 plusz 2,5 százalékával szemben.

A vállalati profitot kedvezőtlenül befolyásoló intézkedés hatására gyengültek a banki részvények.

A Dow indexét leginkább az American Express 6,5 százalékos értékvesztése húzta le, miután a kreditkártya társaság bejelentette, hogy megtámadja a bíróságon azt a kormányzati vádat, miszerint a cég a kártyaelfogadási szabályzatával megsértette a trösztellenes törvényt. Az igazságügyi minisztérium ebben a kérdésben peren kívül megegyezett a Visával és a MasterCarddal.

A francia Sanofi-Aventis még a kereskedés kezdetén magára vonta a befektetők figyelmét, miután az amerikai biotechnológiai vállalat, a Genzyme 18,5 milliárd dolláros ellenséges felvásárlására tett ajánlatot. A Genzyme részvényei 0,2 százalékot emelkedtek, míg a Sanofi-Aventis amerikai részvényei 0,4 százalékkal estek. A gyógyszercég már nyáron is tett felvásárlási ajánlatot a cégre, de akkor a Genzyme elutasította azt. 

A Microsoft papírjai 2,2 százalékkal estek, miután a Goldman Sachs vételről tartásra minősítette le a részvényeket és egyúttal le is vette a céget a Goldman vételre ajánló amerikai részvények listájáról.

Csütörtökön kezdődik a negyedéves vállalati gyorsjelentések időszaka, elsőként az Alcoa ismerteti harmadik negyedévi adatait. Az acélipari vállalat papírjai 3,4 százalékkal estek, miközben a nyersanyagipari szektor húzta le az S&P 500 indexét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!