A tőzsdei kereskedés fő tájékozódási pontja kedden Theresa May brit miniszterelnök bejelentése volt kormánya Brexit-tárgyalási célkitűzéseiről. A brit kormány ezek szerint kemény Brexitre, az EU egységes piacáról és a vámunióból való kilépésre törekszik, az Európai Unióval kialkudott kilépési megállapodást pedig a brit parlament mindkét háza elé viszi elfogadásra.

A bejelentést követően a londoni FTSE-100 tőzsdeindex egy százalékkal esett, a font-sterling árfolyama pedig emelkedésnek indult. A nap végére a font 1998 óta a legnagyobb egy napon belüli erősödést érte el. Az európai kereskedési idő végén a font-sterling az euróval szemben 1,94 százalékkal, a dollárral szemben 2,74 százalékkal állt jobban 1,1563-es és 1,2374-es jegyzésen.

A nem hivatalos adatok szerint az európai kereskedési idő végén az FTSE-100 index 1,29 százalék veszteségben állt Frankfurtban a DAX index 0,02 százalékkal gyengült, a párizsi CAC-40 index 0,37 százalékkal csökkent, a madridi IBEX-35 0,02 százalékkal emelkedett, a milánói FTSE MIB 0,34 százalékkal erősödött. A vezető európai vállalatok gyűjtőindexe, az FTSE Eurofirst 300 0,17 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,31 százalékkal csökkent.

A keddi európai tőzsdei kereskedésből említést érdemel a Lufthansa részvényének öt százalékos erősödése, amit az olasz Il Messaggero lap által megszellőztetett értesülés váltott ki az Etihad légitársaság szándékáról 30-40 százalékos részesedés megvásárlásáról.

A Rolls-Royce hajtómű gyártó vállalat részvénye több mint hat százalékkal erősödött kedden. A cég a várakozásoknál jobb 2016-os eredményt mutatott be és megállapodásra jutott egy ellene indított vesztegetési eljárás rendezéséről. A Renault autógyár eladásainak tavalyi 13 százalékos növekedéséről számot be. Részvénye két százalékkal erősödött.

Kedden az olajárak emelkedtek a dollár árfolyamának csökkenésével párhuzamosan, nyugtázva egyúttal, hogy Szaúd-Arábia megerősítette a kitermelés csökkentésére tett ígéretét. Az olajár jelentősebb emelkedését ugyanakkor egyrészt az amerikai kitermelés növekedés tartja kordában, másrészt azok a piaci kételyek, hogy az OPEC egésze ígéretének megfelelően képes lesz-e korlátozni termelését. Az európai tőzsdék zárásakor a Brent nyersolaj 0,11 százalékkal, a WTI nyersolaj pedig 0,59 százalékkal állt magasabban hordónként 55,92 és 52,68 dolláron.

Az arany ára nyolcheti csúcsra emelkedett a dollár árfolyamának csökkenése, illetve a hagyományos értékőrző szerepének köszönhetően az új amerikai elnök beiktatását megelőzően, illetve a kemény Brexit miatt kialakult piaci aggodalmak közepette. Az arany ára egy hét alatt két és fél százalékkal, egy hónap alatt több mint hét százalékkal emelkedett. Az európai kereskedés végén a határidős jegyzés legközelebbi kontraktusa 1,50 százalékkal állt magasabban, unciánként 1214,15 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!