A tőzsdeindexek a némi csalódást okozó − vagy inkább pozitív meglepetést nem hozó − szerdai FOMC-döntés után alacsonyabban nyitottak. Ezt követően a lehangoló kínai és európai makroadatok után még kivártak a piacok, az amerikaiak beérkezése után azonban már megindult a zuhanás az európai és az amerikai tőzsdéken. Az amerikai adatok közül elsősorban a nagy csalódást keltő Philly Fed index volt az, amelyre hivatkoztak a kereskedők az esés okaként.

További izgalmat jelentettek napközben az európai adósságválság megoldásával kapcsolatos javaslatok, valamint a spanyol bankaudit jelentése, amit zárás után tettek közzé, és kiderült belőle, hogy a könyvvizsgálók szerint legfeljebb 62 milliárd euróra lehet szükség a feltőkésítéshez.

A spanyol indexet segítette, hogy az ország ismét sikerrel vett egy kötvényaukciót, és ismét jelentősen csökkentek a kötvényhozamok a másodpiacon. Londonban a nyersanyagtermelőket a kínai keresletet illető várakozások mérséklődése húzta vissza, a legtöbb olajtermelő és bányavállalat 3-6 százalékos esést szenvedett el. A Moody's brit bankokat sújtó leminősítésével kapcsolatos pletyka a pénzügyi szektor árfolyamait húzta le. A német autógyártókat nem ütötték agyon a kínai hírek után, de a Volkswagen, a BMW és a Daimler is 1-2 százalékos eséssel végzett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!