A belga De Tijd érdesülései szerint a KBC Groep cseh és magyar leányvállalatának is mintegy 40 százalékát első nyilvános kibocsátással tervezi értékesíteni, hogy megfeleljen az Európai Unió elvárásainak a belga kormányzattól kapott támogatással kapcsoltban. A KBC Bank szóvivóje a Bloomberg tudósítása szerint nem kívánta kommentálni az értesülét, mondván, a csoport átalakítási tervei egyelőre az Európai Bizottság jóváhagyására várnak. Hasonlóna nyilatkoztak a Napi Gazdaság kérdésére a magyar leányvállalatnál, a K&H Banknál.

Az értesülések szerint a tranzakcióra 2010 első felében kerülhetne sor. A tőzsdei bevezetés már a Kereskedelmi és Hitelbank 90-es évekbeli privatizációja óta évről évre felmerült, leginkább a bank kisebbségi részvényeseinek igényeiben, rájuk azonban az ABN-Amro és a KBC között 2006-ban lezajlott részvényadásvételt követően a kiszorítás várt, 600 százalék feletti árfolyamon.

A K&H saját tőkéje a féléves adatok szerint 190 milliárd forint volt (a tavalyi osztalékfizetés után), összehasonlításként a jelenleg tőzsdén jegyzett OTP Bank-é konszolidáltan 1125 milliárd forint volt. Az OTP Bank részvényeit jelenleg az egy papírra jutó saját tőke 1,3, az FHB Bankét 1,7-szeresén adják veszik a Budapesti Értéktőzsdén az Erste elemzőinek legfrisseb statisztikái szerint, a régió bankok értékeltéségénél az átlag szintén 1,7. Ezt alapul véve a K&H Bank első megközelítésben mintegy 340 milliárd forintos piaci kapitalizációra számíthatna, a közkézhányad értéke 140 milliárd forintot tehetne ki.

Eredményalapon az idei várt profittal az FHB P/E mutatója (az Erste szerint) 12, az OTP Banké nagyjából 10,5-ös, a régiós medián 18 (ebben szerepel a Raiffeisen 100 feletti értéke is), de ezt nem érdemes figyelembe venni, talán 10 körüli mutatóval érdemes számolni. Bár a K&H idei eredményére elemzői előrejelzések nincsenenk forgalomban, ha csak az első félévben megtermelt 8 milliárd forintos adózott profitot duplázzuk, a 16 milliárd forintos eredményhez 160 milliárd forintos kapitalizáció párosulna, azonban ennél vélhetően jóval magasabb árazással lehetne számolni, ha a befektetők nem várnák a hatalmas első féléves (19 milliárd forintos) tartalékképzés ismétlődését.

Ezen mutatók és a jelenlegi tőzsdei árazások mellett tehát becslésünk szerint egy nagyjából 190-380 milliárd forintos kapitalizációjú, 80 -150 milliárd forintos piaci értékű közkézhányaddal rendelkező bankpapírral bővülhetne a Budapesti Értéktőzsde kínálata jövőre, ha a megszellőztett tervek megvalósulnak. Ez ugyan nagyságrendben korántsem venné fel a versenyt forgalomban az OTP Bank részvényeivel, azonban az FHB-nál nagyobb súlyt képviselne a BÉT-en. A hazai kisbefektetők mellett vélhetően az intézményi befektetők is örömmel vennék, ha végre bővülne a portfoliókba vásárolható hazai részvények elég szegényes listája.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!