Vezetőváltás a Masterplastnál

Háttérbe vonulnak az alapítók, Piry László lesz az új vezérigazgató a Masterplastnál. A társaság az idei 2,3 millió eurós adózott eredmény után jövőre már a tavalyival megegyező 2,6 millió, 2020-ra pedig 5 millió eurós adózott eredményt vár.
Almás Andor, 2016. december 7. szerda, 11:28
Fotó: Napi.hu

Háttérbe vonulnak az alapítók, Tibor Dávid elnök és Ács Balázs alelnök lesz, míg a vezérigazgatói teendőket január 1-jétől Piry László veszi át. Ő korábban a Mol Nyrt.-nél töltött be kiskereskedelmi ügyvezető igazgatói posztot, korábban az Unilevernél és a Dow Chemical-nél dolgozott.

Tibor Dávid a cég idei teljesítményéről elmondta, a fokozódó verseny és az üvegszövet esetében a saját gyártású termékekre való átállás azt jelentette, hogy a forgalmazott idegen termékek már nem járultak hozzá az árbevételhez, míg a saját termékekből még nem volt elég. A javuló piac eközben a verseny erősödését is okozta, így a társaság árbevétele a korábbi 83,5 millió euróról az idei év végére várhatóan 80 millió euróra, adózott eredménye pedig 2,6 millióról 2,3 millió euróra esik vissza. Az EBITDA a korábbi 5,1 millió euró helyett várhatóan csak 4,8 millió euró lesz.


Tibor Dávid, Piry László, Ács Balázs

Jövőre ugyanakkor már újra 2,6 millió eurós adózott eredményt és 85 milliós árbevételt vár a Masterplast. A folyamatosan javuló környezetben az idén visszaesést mutató teljesítmény jövőre meghaladhatja a tavalyi szintet és 2020-ra már meghaladhatja az ötmillió eurót a cég várakozásai szerint.

A piaci környezetre vonatkozó várakozások szinte minden piacra vonatkozóan nagyon pozitívak a Masterplastnál. A hazai piaci tekintetében különösen kiemelkedő, a beinduló újlakás-építések miatt a társaság hazai piacán 50 százalékot meghaladó növekedéssel számol. Tibor Dávid ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az építkezések a bevezetett kedvezmények miatt már a téglagyártásban láthatóak, nekik ugyanakkor várhatóan a jövő tavasszal indulhat be az értékesítésük. A külpiacokon is fokozatos javulást vár a társaság bár ott egyiken sem ilyen mértékűt.

A folyamatosan javuló eredményeket a piac javulása mellett a cég a vezetés megújításával, szervezeti átalakítással és a jövőre már induló új ösztönzési rendszerrel kívánja elérni. 2017-re már új mrp-rendszerrel kívánják az alkalmazottakat ösztönözni és szervezeti átalakításokra is sor kerül a társaságnál. Fokozatosan nőni fog az üvegszövet gyártás is, az idei 25 millió után jövőre már 45 millió négyzetmétert, 2018-ra pedig már 70 millió négyzetmétert terveznek gyártani. Tibor Dávid a jövő évi célokról elmondta, hogy szeretnének a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájába kerülni.

A szerző rendelkezik Masterplast részvényekkel.

(A fenti MTI-képen a Masterplast szabadkai gyára látható.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK