Számos európai kormány az idén kihasználta a jó tőzsdei hangulatot, s folyamatosan adják el a válság során megvásárolt banki részvényeiket - írja összefoglalójában a Financial Times (FT). A lap összesítése szerint a tőzsdén jegyzett cégek részvényeiből eddig 137,5 milliárd dollárnyi friss papír került a piacra, s ez meghaladja a tavalyi egész éves eladások értékét.

A lap emlékeztet, hogy a holland állam idén értékesített egy jelentős mennyiséget az ABN Amro-ban meglévő részvényeiből, a belga kormány BNP Paribas részesdését dobta a piacra, Írország pedig az Allied Irish Bankban lévő pakkjától szabadult meg. Eközben Spanyolország is arra készül, hogy eladja Bankiában meglévő részedését, ennek időpontját valamikor a nyár végét követő időszakra tették.

Nem csak az állami tulajdonosoktól érkezett viszont jelentős mennyiségű bankrészvény a piacra. Maguk az európai bankok sem tétlenkedtek a tőkeemelések terén. Idén már túl vagyunk az olasz Unicredit, a spanyol Banco Santander és a német Deutsche Bank több milliárd eurós kibocsátásán is.

Ráadásul az év hátralévő részében a bankrészvények eladásának további emelkedésével számolnak az Olivetree elemzői. Szerintük most, hogy sem jelentős politikai esemény, sem komoly piacmozgató makrogazdasági hír sem várható a következő hathetes időszakban, aktivizálhatják magukat az eladásra váró részvénycsomagok tulajdonosai. Ilyen például a francia állam Orange távközlési szolgáltatóban meglévő részesedése. A franciák egyébként már túl vannak egy nagyobb eladáson, 10 milliárdos állami eszközeladási programjukon belül értékesítették az Engie nevű gázszolgáltatóban meglévő részesedésüket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!