A keddi Napi Gazdaság cikke

Az amerikai és a fejlett részvénypiacokon egy húszéves, a nyolcvanas évek elején indult, exponenciálisan emelkedő trend tört meg 2000-ben. Ezt pár éves középtávú csökkenő és emelkedő szakaszok követték - áll a Cashline éves stratégiájában. Ugyanez a szintén húszéves, 1980-as évek végén kezdődő hosszú távú csatorna tört a globális s így a feltörekvő tőzsdéken 2007-2008-ban.

Véleményük szerint az elmúlt két évben egy újabb középtávú emelkedő trendnek vagyunk tanúi, ami előbb-utóbb vissza fog térni a hosszú távú csökkenő sávba. Vagyis a brókercég elemzői szerint az általános várakozásokkal ellentétben nem egy tartós bikapiacon, hanem egy hosszú medveösvényen vagyunk, ahol minden hosszabb emelkedés csak délibáb.

A múlt év végére az eddig töretlenül szárnyaló három fő eszközcsoport (részvény, árupiac, kötvény) közül az egyik levált az égig érő fa szövetségéről. A kötvénypiacoknak (főleg a fejlett régiókban) az év utolsó két hónapjában komoly értékvesztést és tőkekiáramlást kellett elszenvedniük, dacára az amerikai és európai jegybank folyamatos vásárlásainak. A Cashline szerint a szétválás a részvény- és árupiac viszonyában még az első félévben bekövetkezik, ami előbb a tőzsdéken 15-20 százalékos, majd az árupiacokon még nagyobb esést hozhat.

Ez azonban akár egyszerre vagy csak nagyon minimális fáziskéséssel is realizálódhat. Így a brókerház elemzői szerint eljött az ideje az eladási pozíciók (árfolyamesésre spekulálás) nyitásának is. A kötvénypiac kisebb-nagyobb megszakításokkal folytathatja lassú halálát és eső csatornában maradhat a tavaly novemberi trendforduló után.

Egy ilyen piaci remegés után azonban az árfolyamok második féléves pályája nagymértékben függ majd a jegybankok és kormányok azonnali válaszlépéseitől és újabb csúcsok is lehetségesek. Amennyiben egy jelentős eladói hullámra újabb pénznyomdaspirál lesz a reakció, reális veszéllyé válik a hiperinfláció, s így a megtakarítások szinte teljes nullázódása a következő egy, vagy maximum két évben. Egy ilyen gazdaságpolitikai döntés után a Cashline az azonnali kiszállást javasolja minden értékpapír-pozícióból.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!