BUX
37954

Vigyázat! Becsapós a svájci frank mozgása

A svájci frank elmúlt napokbeli gyengülése a forinttal szemben technikailag csak a korábbi erősödés korrekciójának tekinthető; sokat kellene még lefelé jönni az árfolyamnak, hogy fellélegezhessenek a frankhitelt nyögők.

Lovas-Romváry András, 2011. január 7. péntek, 06:35

A forint/svájci frank keresztárfolyamot a kereskedők önálló devizapárként nem nagyon szeretik elemezni, mivel az két likvidebb devizapár, a forint/euró és az euró/svájci frank keresztárfolyam alakulásából adódik. Ugyanakkor érdemes rá egy pillantást vetni, hogy látni lehessen, egyelőre hosszabb távon nincs okuk az optimizmusra a devizahiteleseknek. Az árfolyam erre utaló jeleket akkor adott, amikor sikerült az ősz folyamán 200 forint alá csúsznia az alpesi deviza kurzusának, innen azonban éles felpattanás következett, amely először 208-210 forintnál torpant meg, majd egy következő lendülettel átvitte ezt a szintet. Ezzel az árfolyam egy úgynevezett fordított fej/vállak alakzatot érvényesített, az ebből számolt célárfolyamot az év végén 226 forintnál teljesítette is a frank. Jelenleg ennek az emelkedő hullámnak a korrekciója zajlik, az ideálisnak nevezett korrekciós szint közül az elsőt 213-214 forint magasságában már érintette is az árfolyam, s innen indult ismét erősödésnek.Mikor jön a fordulat?Tartós fordulatra akkor lehetne gyanakodni a keresztárfolyamban, ha a korábbi erős ellenállási szintet 208-210 forint magasságában lefelé sikerülne átvinnie, már csak azért is, mert itt várja a sok trader által figyelt 200 napos mozgóátlag a keresztárfolyamot. Hosszú távon tehát trendfordulós jelek nincsenek az árfolyamban, s egy trend meglétét illik addig érvényben lévőnek tekinteni, ameddig az ellenkezőjéről bizonyíték nem érkezik. Eddig ilyen nem érkezett - középtávon viszont optimizmusra adhat okot, hogy a legutóbbi emelkedő hullámnak a különböző indikátorok szerint vége, így a 208-210 forint körüli régió meglátogatása valószínűnek tűnik.

A fenti grafikon a Markers grafikonrajzoló programmal készült - kattintson a nagyításhoz!Több devizahiteles van bajbanA svájci frank utóbbi hónapokban tapasztalt erősödése miatt ismét növekedett a korábbi hónapokhoz képest a fizetési könnyítést kérők/problémás ügyfelek száma - tudtuk meg a Raiffeisennél. Mint elmondták: elsősorban a törlesztőrészlet csökkentését, illetve a futamidő növelését kérik az ügyfelek, a hitelkiváltás, illetve devizanemváltás iránti igény nem nőtt. Az AXA-nál is arról beszéltek, hogy a jelenlegi magas árfolyam miatt folyamatos az átstrukturálási lehetőségek iránti igény.A témával részletesen a Napi Gazdaság pénteki száma foglalkozik.