BUX
37853

Vigyázat! Most jön csak a rossz idő!

A néhány hete tartó korrekciós hangulatot megelégelték a kisbefektetők az Egyesült Államokban, és további emelkedést remélnek, a profik azonban mértéktartóbbak lettek.

Lovas-Romváry András, 2010. november 25. csütörtök, 12:25

Elpárolgott az egy héttel ezelőtti kisebb félelem az amerikai kisbefektetők körében, az AAII felmérése szerint ezen a héten ismét megnőtt az optimisták aránya hangulati felmérésükben. Az amerikai kisbefektetői szövetség adatai szerint a több ezer fős mintán végzett felmérésben a héten 7,4 százalékponttal 47,4 százalékosra nőtt a következő 6 hónapban részvénypiaci áremelkedést várók aránya, míg az áresésre tippelőké 7,8 százalékponttal 24,7 százalékosra csökkent. Ezzel a két tábor arányát reprezentáló bull/bear arány 1,9-re ugrott, ami közel van ismét a szélsőséges optimista hangulati szinthez, de még nem az. A mutató 4 hetes átlaga 1,69-re csökkent a korábbi, kettes érték közeli szélsőségről. A kisbefektetők tehát láthatóan a Fed által bejelentett QE2 program utáni rally kudarca után úgy vélik, ez a korrekciós időszak csak átmeneti volt, s jöhet még további emelkedés a részvénypiacon.

Valamelyest viszont csökkent az optimizmus egy hét alatt az Investor Intelligence Services által nyomon követett több mint száz amerikai tőkepiaci hírlevélíró körében. A tőzsdei tanácsadóknak immár csak 55,7 százaléka vár további áremelkedést, ez minimális csökkenés az előző heti 56,2 százalék után, a medvék aránya 21,2 százalékra nőtt 20 százalékról. Ezzel ebben a felmérésben a bull/bear arány 2,58-ra csökkent az egy héttel korábbi 2,78-ról. Ez már nem tükrözi ugyan azt a riasztóan szélsőséges derűlátást, mint az egy héttel korábbi adatok, azonban még mindig az optimista szélsőség közelében található a hangulat, közel ahhoz, mint a májusi piaci csúcson lehetett tapasztalni. A hangulati felméréseket általában kontraindikátorként szokás kezelni, a túlzott optimizmus nem segíti az árfolyamok további emelkedését.

A Chicago Board of Trade adatai eközben azt mutatják, a befektetők kevésbé bíznak immár a Bernanke-put-ban, s inkább maguk kezdtek el eladási opciókat vásárolni védekezésül egy esetleges áresés ellen. Az eladott eladási opciók aránya emelkedésnek indult a vételi opciókéhoz képest, ami egészséges reakciónak tekinthető a néhány százalékos korrekció után. Egy hete még elég szélsőségesen alacsony volt az úgynevezett put/call arány 10 hetes és 30 hetes mozgóátlaga.

Az S&P 500-as index heti grafikonján jól látszik, hogy az 1220 pont körüli csúcsokhoz ismét csak erősen túlvett állapotban érkezett el a piac. A hosszabb távú trendek vizsgálatához használt 13 hetes RSI a 70-es szintet érintette, e felett tartósan csak egy igen virgonc és friss bikapiac elején szokása tartózkodnia az indikátornak. Az esetek többségében, amikor ide érkezik a részvénypiac, vagy több hetes oldalazással, vagy éles eséssel szokása ledolgozni a túlvettséget.