A devizapiacokon a mai ECB-kommentek jelentős kilengéseket okozhatnak a szövegezés függvényében. Amennyiben a "fokozott éberség" kifejezés elhangzik (ez júniusi kamatemelést jelent), akkor szinte biztosan megpróbálkozik az euró/dollár az 1,50-es szinttel, az is lehet, hogy fölé tud menni - mondta a Napi Gazdaság Online-nak Ötvös Mihály a CIB senior deviza üzletkötője. Van esély arra, hogy csak egy felszúrást láthatunk, 1,50 felett kiütik a stopokat, majd visszaesik ez alá az árfolyam, hiszen nagyon sokan szépen kerestek az eurusd longokkal, s megindulhat a devizapárban a profitrealizálás.

Egy 250-300 bázispontos visszaesésnek itt lenne az ideje Ötvös szerint, amire lehet, hogy elérkezett a pillanat, miután az elmúlt napokban komolyabb pozíció-rendezgetések látszanak a piacon. Ennek keretében - az árupiaci termékek visszaesésével párhuzamosan - gyengültek a commodity devizák.

Az elmúlt napokban már nem döntöttek újabb csúcsokat a távol-keleti devizák, ami miatt a dollár recycling (az ázsiai jegybankoknak a dollár gyengülését eredményező tevékenysége) is enyhülhetett. Vagyis erről az oldalról is lehet egy kis tere a dollár rövid távú erősödésének.

A forint árfolyama napok óta pihen, az euróval szemben bázist épít 264-265 között. Az üzletkötő szerint nincsenek új belépők, a régiek viszont kitartanak. A forint long pozíció viszonylag kényelmes, hiszen nem kell kapkodni, a kamatkülönbözet minden nap profitot hoz.
A kivárás indoka lehet, hogy a külföldiek a múltkor is félreértették az MNB szándékait és csökkentést reméltek. A tegnapi jegyzőkönyv egyértelműbbé tette, hogy nem fognak sietni a csökkentéssel, amiből az következhet, hogy nagyobb külföldi állampapír vásárlások mostanában nem lesznek, ami a forintot támogatná.

Ötvös szerint technikailag a 266,10 - 266,20 a kulcs szint az euró/forintban, efölött megindulhat a profit realizálás, vagyis további gyengülés következhet.
Ahhoz, hogy további forinterősödést lehessen várni 263,50 alá kellene mennie a devizapárnak. 
Ha az ECB-döntés után lenne dollárerősödés, akkor a forint is gyengülne. Valószínűleg erre a várakozásra épül, hogy mostanában megélénkültek a dollár/forintot vásárlások a piacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!