BUX
36940

Vigyázat, veszélyesen sok az optimista

Lassan senki sem hiszi már el az Egyesült Államokban, hogy valaha is esni fognak a részvénypiacok. Sokéves csúcsokon jár az optimizmus.

NAPI, 2010. december 9. csütörtök, 17:25

Mindkét a Napi Gazdaság által rendszeresen követett hangulati felmérésben nőtt az optimisták száma és csökkent a pesszimistáké az elmúlt héthez képest. Az AAII, az amerikai kisbefektetői szövetség felmérésében már a szélsőségesen optimista tartományt ért el a hangulat, a jóval megbízhatóbb, a független tőkepiaci tanácsadók pozícionáltságát mérő Investor Intelligence Services felmérése szerint a szélsőség kapujában toporog a hangulat.

Az Investor Intelligence Services adatai szerint a tanácsadók immár 56,5 százaléka optimista a részvénypiaccal kapcsolatban, s vár további áremelkedést a piacon, míg 21,6 százalékuk szerint esni fognak az árfolyamok. A további áremelkedést várók aránya utoljára 2007 októberében volt ilyen magas, előtte 2006 novemberében mértek ilyet. Ennél kevesebb pesszimistára volt már példa idén is, januárban és áprilisban is 20 százalék alatt volt a medvék aránya. A két tábor hányadosa, az úgynevezett bull/bear ratio ezzel 2,62-re emelkedett, ami ugyan még nem éri el a szélsőségesnek tekintett 3-as értéket, de nagyon közel van hozzá.

Az AAII felmérése viszont nem hagy kétségeket a felől, hogy szélsőséges bikahangulat uralkodik az amerikai befektetői társadalomban. A legfrissebb adatok szerint már a megkérdezettek 53 százaléka bízik a további áremelkedésben, s mindössze 22 százalékuk gondolja úgy, hogy fél év múlva alacsonyabbak lesznek a részvényárfolyamok a tőzsdén. Ilyen sok optimista utoljára az előző november eleji piaci csúcsnál volt a felmérésben, előtte pedig a 2008 májusi bear market rally csúcsán. A bull/bear ratio 2,34-re emelkedett, arányaiban ekkora eltérés utoljára szintén november elején, illetve 2007 januárjában volt az emelkedést és esést várók száma között.

A hangulati felméréseket kontraindikátorként szokás kezelni, túlzott optimizmust általában esés, túlzott pesszimizmust általában emelkedés követ a részvénypiacokon.