A héten a részvénypiacok visszatértek abba a kereskedési sávba, amelyet két héttel ezelőtt letört. A kereskedést támogatta, hogy a korábbi aggodalmakat okozó görög hírek a várakozásoknak megfelelően háttérbe szorultak, és alapvetően a makraodatok is a várakozásoknál jobbak lettek.


Ugyanakkor az emelkedés ereje a forgalmat szemlélve távolról sem tekinthető túl meggyőzőnek. A FED bejelentése, mely szerint 25 bázisponttal emelik a diszkont rátát szinte kizárólag csak üzenet értékű, korábbi ígéretüknek megfelelően lassan, de biztosan készítik elő a likviditás kiszívását a rendszerből, amely várhatóan gátat szabhat a jelentősebb részvénypiaci rally-nak - írja hétvégi elemzésében a Raiffeisen Bank.


Ugyanakkor semmiképpen sem jelentik azt, hogy jelentősebb esés következik azonnal ilyen hírekre, viszont jelentősen növelik annak az esélyét, hogy a korábban felállított lokális csúcsok, sokáig azok is maradhatnak, miután a makroadatokban továbbra sem látni azt az éles javulást, amely önmagában indokolhatna további érdemi emelkedést. Ugyanakkor a pénzcsapokat, mely az előző évi rally fő motorja volt zárják világszerte.


Így a hozamkockázat aránya hosszabb távon a lefelé irányba lehet kedvezőbb a Raiffeisen stratégái szerint.


Rövidebb időtávra fókuszálva technikai szempontból a korábbi támaszok visszaépülése után (S&P: 1080) a piac masszív ellenállási zónába ütközik ismét (S&P 1100-1120), mely áttörése nehezebb dió lehet. A sávba való visszatérésre esetlegesen nyitott spekulatív longok természetesen tarthatóak, amíg a sávban van a piac, újabb nyitás abban az esetben javasolt, ha ezen a következő ellenállási

szinten is átküzdi magát a piac (S&P 1120 fölé) - áll a bank elemzésében. A Raiffeisen elemzői ugyanakkor megjegyzik, hogy nő az esélye, hogy a következő hetekben egy még szélesebb kereskedési sáv alakul ki a jelen szintek körül a már egy ideje tartó tetőzési folyamat keretében, amelyben viszonylag volatilis kereskedés folyhat.


A magyar piacon az OTP-ben immáron az 5400-5500 sáv a fontos támasz ismét, ez alá azonban mindenképpen érdemes kirakni a stoppokat. Az 5800-6000-es sáv masszív ellenállási zóna, fentiekhez hasonló kereskedési stratégia ajánlható.


A Mol erősen megközelítette a 18 000-es ellenállást, azonban innen lefelé fordult és az olajárak száguldása ellenére sem mutatott igazán jelentős erőt, érdemes tehát óvatosabbnak maradni. Alul továbbra is a 17 000 körüli szint a támasz. A papír továbbra is csak a jó pár hete fennálló kereskedési sávjában mozog. Az MTelekom papírja reagált talán egyedül a FED bejelentésére, lefelé továbbra is a 700 és 670 a támaszok. A Richter és az Egis közel van az első körben

maximálisan elérhető szintekhez (42 000 illetve 19 500 forint), így némi pihenő jöhet a

papírokban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!