Összességében semleges számokat közölt a tavalyi negyedik negyedévről a Mol - véli Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője. A szakértő a Napi Gazdaság Onlinenak elmondta: Vegyes képet mutatnak a különböző üzletágak. Pozitív meglepetés volt például a vártnál nagyobb Szíriai olajkitermelés, illetve az, hogy a gázüzletágon belül Magyarországon kisebb volt a vártnál a visszaesés.

Ugyanakkor a feldolgozás és kereskedelem üzletág profitja elmaradt a Raiffeisen elemzőjének várakozásától. Ezt is azonban a helyén kell kezelni hívta fel a figyelmet Herczenik. A kisebb nyereség ugyanis a kedvezőtlen devizaváltozásból adódott. Ez mintegy 15 milliárd forintos mínusztt okozott, nagyjából annyit mint amennyi plusz volt ugyanebből a tételből a harmadik negyedévben - tette hozzá a Raiffeisen elemzője. Ezek a számok teháét csalókák önmagukban. Mindezeket figyelembe véve árfolyam szempontjából folytatódhat a konszolidáció, nem ez a gyorsjelentés lesz ugyanis amely emelkedést hozz a részvény árfolyamában.

Felemás számokkal örvendeztette meg a Mol a befektetőket ma hajnalban, amely szinte az összes eredménysoron elmaradt a konszenzustól. Ez részben annak köszönhető, hogy a horvát kormánnyal folytatott egyeztetések miatt az INA visszakerült házon belülre, így a 4-5 milliárd forintra rúgó veszteségei már beleszámítottak a csoportszintű eredménybe - hívták fel az Equilor elemzői a figyelmet a Mol gyorsjelentését követően.

(A legutolsó forgatókönyv szerint tavaly december 1-ig kellett volna átvennie a horvátoknak az INA amúgy veszteséges gázüzletágát).

A kutatás-termelés divízió eredményeit egyébként a vártnak megfelelően az izmos olajárak támogatták, ugyanakkor a tovább csökkenő kitermelési tényezők 11 milliárd forintos leírást okoztak az orosz eszközökben.

A feldolgozás-kereskedelem üzletág számaira a lokális csúcson lévő termékárak gyakoroltak nyomást. A benzin- és főleg a dízelárrés jelentős mértékben tágult ugyan ezt a hatást azonban majdnem teljesen semlegesítette a periódus gyengülő dollárja.

A vegyipari divíziót a szűkülő integrált petrolkémiai árrés sújtotta, a dollárban jegyzett alapanyagok áremelkedését ugyanis nem követték az euró alapú késztermék-jegyzésárak. Ez a hatás a TVK és a Slovnaft vegyipari részlegét is sújtotta.

A gázdivízió eredményeit továbbra is az árrögzítés tartotta pórázon, amelyet csak részben kompenzált az elszámolás során releváns földgázár növekedése.

A csoportszintű eredményben a vártnál némileg magasabb, 25,8 milliárd forintos kiesést jelentett a válságadó, ez azonban csak előleg, a későbbiekben még kismértékben módosulhat. Mindezek fényében az Equilor elemzői nem számítanak arra, hogy ismét osztalékot fizessen a társaság.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!