Az elmúlt egy hónapban látványosan erősödött az euró a dollárral szemben, miután a pénzpiacokon optimizmus uralkodott el, és kicsit lenyugodtak az unióval kapcsolatos aggodalmak a világban. Ennek hatására az euró egy hónap alatt az 1,25 közeli szintekről 1,34-ig emelkedett a dollárral szemben.

Ugyanakkor az óvatosság nem árt hívja fel a figyelmet heti devizapiaci elemzésében a Raiffeisen Bank, mivel szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban nagyon megnövekedett az aktivitás a nagyobb ingadozások biztosítására, ami azt mutatja, hogy sok szereplő vár látványosabb elmozdulást az elkövetkező időszakban.

Márpedig távolabbra nézve inkább az euró gyengülését várják a Raiffeisen szakértői. Kissé távolabb tekintve ugyanis valószínűbbnek látják, hogy az utóbbi napokban csak minimális hatással voltak az európai aggodalmak, de ez az elkövetkező időszakban erősödni fog. Ennek hátterében az áll, hogy Írország és Portugália kockázati megítélése folyamatosan romlik, miután költségvetési helyzetük nem javul látványosan, sőt előbbi esetében továbbra is súlyos kérdés a bankrendszer helyzete.

Miután az Európai Központi Banknak (ECB) be kellett avatkoznia az ír kötvénypiac megtámogatására, egyesek már odáig mentek, hogy IMF-segítséget vizionáljanak. Mindenesetre a Raiffeisen elemzői inkább olyan hírekre számítanak, amik az euró gyengülését eredményezhetik, amivel szemben viszont hathat a kedvező globális részvénypiaci emelkedés.

Mindenesetre a Bloomberg 40 elemző megkérdezésével készített konszenzusa már a következő negyedévre jóval alacsonyabb keresztárfolyamot jósol, ami mindenképpen jelentősebb fordulatot jelenthetne. A negyedik negyedévi konszenzusos érték ugyanis 1,28-as keresztárfolyam, amihez jelentősebb dollár erősödés kellene a jelenlegi szintről. Az elemzői várakozások ugyanakkor nagyon nagy szórást mutatnak, de ez általában így is szokott lenni, ilyen széles körű felméréseknél.

Az euró szempontjából a legoptimistább Morgan Stanley1,36-os keresztárfolyamot feltételez, ez is mutatja tehát, hogy felfelé már eléggé korlátozott a tér. A pesszimista tábor alján, pedig a BNP Pariba áll 1,15-ös keresztárfolyam várakozással. Ugyanakkor ebből nem szabad azt a következtetést levonni, hogy az amerikai bankok optimistábbak az euróval szemben, hiszen az Erste is 1,35-ös utolsó negyedévi várakozással számol, míg a Bank of America 1,20-at vár az év utolsó három hónapjára.

A következő évet vizsgálva is inkább az látszik, hogy a következő időszakban a dollár erősödésé lehet a főszerep. A 2011-es év első negyedévére ugyanis 1,27-es, míg a második negyedévre 1,25-ös keresztárfolyamot várnak átlagban, ami azt jelentheti, hogy ismét visszatérhet a keresztárfolyam az elmúlt időszak mélypontjaihoz. A második félévben egyébként már van olyan elemzőház is, amely majdnem paritást vár a keresztárfolyamban. A TD Securities ugyanis 1,03-as keresztárfolyamot vár ekkora, de 1,10 körüli ajánlás bőven van, például a UBS-é, és a BNP Paribas-é.

Az óvatosság tehát nem árt, nagyon csúcsközelben lehet az euró árfolyama, főleg, ha azt is figyelembe vesszük, hogy nagyon megnőtt az euró esetében a befektetői hurrá optimizmus. A DSI (daily sentiment index) ugyanis 93 százalékos bull arányt mutat, amire utoljára az 1,51-es szint felett volt példa, amikor órási fordulat következett be a piacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!