Viharfelhők a bankrészvények felett

Az európai részvénypiacokat bearanyozták a bányászok, enyhítve ezzel a bankok körül továbbra is sűrűsödő viharfelhőket.
NAPI Online, 2007. szeptember 24. hétfő, 18:53

A bányavállalatok közül a BHP Billiton szolgált a legjobb hírrel - jegyzései 6,4 százalékkal megugrottak, azt követően, hogy sajtóértesülések szerint a világ legnagyobb bányavállalata a dél-ausztráliai Olympic Dam bányában feltárta a világ legnagyobb aranylelőhelyét adó teléreket. A Deutsche Bank csak fokozta a bankszektor aggodalmait, mikor közölte, hogy jelentős - akár 1,7 milliárd eurós - veszteségekkel lesz kénytelen szembenézni a hitelpiaci felfordulás következtében. A német bank részvényeinek 1,6 százalékos süllyedését azonban messze felülmúlta a Northern Rock papírjainak hétfői 11,5 százalékos mélyrepülése, amelyet a bank tervezett feldarabolásáról szóló hírek indítottak el.
Az amerikai tőzsdéken még tegnap is a Fed múlt heti 50 bázispontos kamatvágásának hatása uralta a parketteket. A General Motors részvényeinek kereskedelme a nyitáskor ugyan 3 százalékkal megugrott abban a reményben, hogy a cégvezetés elkerüli a United Auto Workers szakszervezet által a bérmegállapodások megtorpanása miatt kilátásba helyezett sztrájkot, ám az autógyártó papírjai iránti érdeklődés pillanatok alatt eltűnt azt követően, hogy országszerte 73 ezer szakszervezeti dolgozó elhagyta a szalagot. A Dow Jones ipari indexének vezetését ekkor átvevő Microsoft a papírjai iránti rendkívüli érdeklődést a hétfő éjfélkor piacra kerülő, kizárólag a cég játékkonzoljára, az Xboxra írt Halo 3 videojátéknak köszönheti. A játék iráni kereslet végre nyereségessé teheti az eddig a riválisai által megfojtott Xbox vállalkozást.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK