Háda Bálint, a Quaestor vezető elemzőjénak írása

Az elmúlt héten az index a 17 500 és 18 500 pont közötti sávban mozgott. A tegnapi árfolyam-alakulás ismét a sáv felső szélét tűzte ki célul. A múlt alkalommal jelzett "sziget" forma kialakult, de a BUX érdemi irányt nem vett. Az index mozgását egyelőre a sávkereskedés jellemzi. A tegnapi zárás betöltötte a múlt pénteki és a hétfői nap között hagyott rést (12 pont), így a kialakult sziget forma hatását vesztette. Jelenleg a továbbiakhoz támpontot a fentebb említett kereskedési sávból történő kilépés adhat. A 17 500 pont alatti zárások mintegy 1000 pontnyi további csökkenést vetítenének előre, míg 18 500 pont felett már 18 776 pont közelében máris egy korábbi résből származó ellenállási szint következik. Az elmúlt négy nap forgalmának tendenciája csökkenő, ezért az emelkedést erőtlennek tartjuk, a legjobb forgatókönyv az lehet, ha az index a fent említett sávon belül marad.



A Mol kurzusát egy meredekebb emelkedő és egy kevésbé meredek csökkenő trendvonal fogja közre, rövidebb és hosszabb távon egyaránt. A hosszabb távú emelkedő trend április vége óta tart, a rövidebb távú július vége óta. Ezekkel szemben a csökkenő trend június vége óta terelgeti a magyar olajtársaság részvényeinek árfolyamát. Jelenleg a mozgás centruma a 13 500-as árfolyamszint, a kereskedési sáv plusz-mínusz 500 pont, amely lassan, de biztosan szűkül. Ahhoz tehát, hogy a kurzus valamilyen irányt vegyen, 13 000 forint alatti vagy 14 000 forint feletti zárásokra lenne szükség. Mivel a rövidebb távú emelkedő trend és a csökkenő trend vonala szinte ugyanolyan szöget zár be a vízszintessel, ezért most egyenlő esélye van a kitörésnek bármelyik irányba. Ha lefelé tör ki a kurzus, akkor a hosszabb távú emelkedő trend vonala 12 000 forint közelében fokozhatja a vételi kedvet, ha pedig felfelé tör ki, akkor az árfolyam 14 500-nál egy korábbi csúcs által hagyott ellenállásba ütközik.


Az OTP árfolyama az elmúlt héten fordulni készült. A trend fordulásának megerősítésére 4550 forint alatti zárások utalnak, amelyből hétfőn egyet már meg is kaptunk. A tegnapi zárás, amely egészen az előbb említett szint közelében történt, szinte kiegyenlítené az esélyeket, a gyertya formája azonban (doji) kétségbe vonja a további emelkedés erejét. Szintén erre utal a legutóbbi négy nap stabilan csökkenő forgalma, így valószínű, hogy az árfolyam egy korábbi, a most megszakadtnál már hosszabb távú trendvonalhoz esik vissza, 4140 forint közelébe. Amennyiben ez az emelkedő trend is megszakad, a kurzus korrekciója 3700 forint közelébe folytatódik. Újabb emelkedő trend a legutóbbi csúcs (4940) meghaladásával jöhet létre.


A nagyobbik gyógyszergyártó részvényeinek árfolyama az elmúlt napokban szűk sávban mozgott (35 600-36 850). A következő néhány napban dől el, hogy megmarad-e a március óta tartó emelkedés trendje, vagy a Richter árfolyamát a 38 780-as csúcstól 36 000 forint közelébe terelő trend válik-e uralkodóvá. A két forgatókönyvet az említett sávból való kilépés (legalább két egymást követő nap zárása) jelzi. A kisebb gyógyszergyártó részvényeinek árfolyama befejezte a kettős csúcs kirajzolását. A következő napokban a 20 000 forint lesz az irányadó. E szint alatti zárások további árfolyamcsökkenést és a május 4-e óta tartó emelkedés megszakadását jelölik. Az árfolyamcsökkenés 18 500 forint közelében folytatódhat. Amennyiben az előbb említett támasz nem sérül, úgy ismét a 21 650-es csúcs kerül célkeresztbe.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!