Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A piacok jelenleg túlságosan pozitív forgatókönyvet áraznak, ezzel szemben inkább negatív meglepetések jöhetnek - véli Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője. Kockázatot lát például az európai országok államadósságának gyors növekedésében, ami a kötvényhozamok emelkedéséhez vezethet, valamint abban, hogy a gazdasági növekedés a vártnál lassúbb ütemben indulhat meg. Mindez a részvénypiacokon is negatív korrekciót válthat ki, de durva árfolyamesésre a szakember már nem számít. Móró Tamás szerint Magyarország világviszonylatban is "elképesztően szigorú" válságkezelő csomagot léptetett életbe, ezáltal sikerült helyreállítani a befektetői bizalmat, ami elsősorban az állampapírok csökkenő hozamán követhető nyomon.

A gazdasági növekedési kilátásokat tekintve viszont Magyarországon nagyon rossz a helyzet - tette hozzá. A magyar részvények árazását ugyanakkor alapvetően a globális tényezők határozzák meg, a részvénypiac szempontjából nem annyira a hazai, mint inkább a régiós gazdasági növekedés számít. A vezető tőzsdei társaságok szinte kivétel nélkül rendelkeznek külföldi kitettséggel - mondta az elemző. Megjegyezte: függetlenül attól, hogy Magyarországon jelenleg hogyan alakul a GDP, a magyar részvények a világ legjobban teljesítő papírjai közé tartoztak a márciusi mélypont óta.

A mostani szintről azonban Móró Tamás egyelőre nem vár emelkedést, a Concorde célárai inkább oldalazást vagy csökkenést vetítenek előre a jövő évben. A vállalati profitok valószínűleg javulni fognak, de ezek már "beárazódtak" a papírok árfolyamába.

Móró Tamás nagy reményeket fűz ugyanakkor a tartós befektetési szerződés jövő évi bevezetéséhez, az ilyen számlán tartott forinteszközök öt év lekötés után adómentesek. A lakossági pénzek bevonása erősítheti a magyar piacot, lökést adhat mind a részvény-, mind a kötvénypiacnak, és valamelyest ellensúlyozhatja a külső negatív hatásokat.
A 2010-es parlamenti választások várható piaci hatásaival kapcsolatban az elemző úgy vélekedett: a piac szempontjából a globális folyamatok és a régiós gazdasági növekedés sokkal meghatározóbb, mint az hogy ki van kormányon. Hosszabb távon véleménye szerint nem befolyásolja a piacot a választás eredménye, azt azonban nem zárta ki, hogy a választásokat megelőző felfokozott hangulatban a magyar eszközökben lesz egy eladási hullám. Hozzátette, hogy ezt érdemes vételre kihasználni.

Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline Értékpapír Zrt. vezető elemzője szerint a 2010-es év még akár "óriási káoszt" is hozhat a piacon. A "bankóprés" egy ideig támogatja a tőzsdéket és a pénzpiacokat, de nem lehet tartós megoldás - mondta az elemző, arra utalva, hogy a március óta tapasztalható fellendülés elsősorban a jegybankok likviditásnövelő intézkedéseinek, a kamatcsökkentéseknek és az eszközvásárlásoknak köszönhető, amelyekkel növelték a pénzkínálatot. Az emelkedő piac pedig elkezdte beszippantani a még meglévő megtakarításokat főleg Ázsiában és Latin-Amerikában. Ezek együttes hatása drasztikus keresletet támasztott minden eszköz piacán, a részvénytől az olajig.

Sarkadi Szabó Kornél szerint tavaly "piramisjáték" indult a részvénypiacokon, egyre több beszálló, egyre magasabb árakon vásárol. Azzal azonban, hogy mindenki beszáll a részvénypiacra, nem mentjük meg a reálgazdaságot. Előbb-utóbb bekövetkezik a trendforduló és jön a kijózanodás - figyelmeztetett.

Az elemző szerint a világgazdaság egy korszak végére ért. Egyrészt a fejlett világban "elfogyott a puskapor", kiderült, hogy véges a fogyasztásnak a hitelből való finanszírozhatósága. Másrészt borulni látszik az a modell, hogy amit Kína és Ázsia megtermel és finanszíroz, azt Amerika és a fejlett világ elfogyasztja. Szerkezetváltásra van szükség a világgazdaságban, de hogy milyen modell húzná ki a világot a bajból, az egyelőre nem látszik.

A hazai részvénypiac 2010. évi kilátásaival kapcsolatban úgy vélekedett: a magyar piac mozgását 90 százalékban a globális tényezők határozzák meg, és a választások idején átmenetileg felerősödhetnek ugyan az egyedi tényezők, de alapvetően a közép-európai, európai trendekkel fog együtt menni a magyar piac.

A tőzsdei cégek növekedési kilátásai is erősen függnek a globális hatásoktól. Amíg ilyen gyenge a kereslet az olajpiacon, addig a finomítói árrések sem fognak emelkedni, így a Mol kilátásai sem javulnak. Az OTP esetében pedig amíg gondban van a világgazdaság, addig a hitelportfólió minősége is romlik vagy legalábbis nem javul - fejtette ki Sarkadi Szabó Kornél.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!