A világ részvénypiacainak zuhanása nyomán Európában is viharos kezdés várható az értéktőzsdéken. A határidős jegyzések azt vetítik előre, hogy a londoni FTSE-100 78 ponttal, a frankfurti DAX-30 150 ponttal, a párizsi CAC-40 pedig 63 ponttal esik a nyitásban - írja az MTI.

Az amerikai tőzsdék két éve legrosszabb napjukat zárták pénteken, miután a vártnál jobb foglalkoztatási és jövedelmi adatok nyomán felerősödtek az inflációs és kamatemelési várakozások. Az amerikai kötvényhozamok több éves csúcsra nőttek, a két éves kötvény hozama kilenc éves csúcsra, 2,162 százalékra emelkedett. (Pénteken rossz napja volt a Molnak.)

A hozamok növekedése megdrágítja a hiteleket a vállalatok számára. Ezért a részvények vonzereje megcsappanhat és egyre több befektető nyergelhet át a részvényekről a kötvényekre. A piac három amerikai kamatemelést árazott be 2018-ra, de a munkaerőpiaci adatok javulásával egyre valószínűbb egy negyedik kamatemelés.

A piacok az euróövezeti és amerikai beszerzésimenedzser-indexekre, a vállalati eredmény-beszámolókra, a német koalíciós tárgyalásokra és a brexitről szóló hírekre figyelnek.

Pénteken eséssel zártak a vezető európai értéktőzsdék. A DAX 1,68 százalékkal, az FTSE-100 0,63 százalékkal, a CAC-40 pedig 1,64 százalékkal csökkent. Az euróövezeti EuroStoxx50 1,46 százalékkal ment le.

A Wall Street zuhanása az ázsiai piacokat is magával rántotta.

A tokiói tőzsde 15 hónapja a legnagyobb napi veszteségét szenvedte el. Minden szektorban gyengültek a jegyzések, a Nikkei-225 2,55 százalékkal, a szélesebb bázisú Topix index pedig 2,17 százalékkal esett.

A hongkongi Hang Seng 1,2 százalékkal, a szöuli Kospi pedig 1,1 százalékkal csökkent a kereskedés utolsó harmadában. Egyedül a sanghaji tőzsde mutatott némi életjelet, a Shanghai Composite Index a veszteségből 0,6 százalékos nyereségbe fordult a kereskedés félidejében.

Az olajpiacon is gyengültek a jegyzések. A részvénypiacok esése az olajtőzsdéket is nyomasztja, és az amerikai olajtermelés emelkedése aláaknázza a nagy exportőrök erőfeszítéseit, hogy a termelés korlátozásával támogassák az árakat. Az amerikai olajtermelés 1970 óta először átlépte a napi 10 millió hordót, beérve ezzel Szaúd-Arábiát. Ezt napi 10,98 millió hordóval csak az orosz termelés haladja meg.

A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent hordójának ára hétfő kora reggelig 61 centtel 67,97 dollárra, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) fajta ára pedig 54 centtel 64,91 dollárra ment le.

A dollár enyhén erősödött, az euró 1,2453 dollár körül forgott a péntek esti 1,2471 dollár után.

Az arany ára kissé csökkent. A fém unciáját (31,104 gramm) hétfő reggel 1332,04 dollár körül jegyezték az azonnali piacon.

Fotó forrása: StockSnap.io

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!