Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász szerint meglehetősen nagy az esélye annak, hogy a globális gazdaság recesszióba süllyed az idén. A World Government Summit nevű eseményen a hét végén nyilatkozó szakember ezzel pesszimistább, mint a legtöbb közgazdász és szakértő a CNBC szerint, amely úgy véli, a konszenzus jelenleg inkább csak egy egyszerű lassulási folyamatról szól.

Azzal a szereplők többsége egyetért a portál összefoglalója szerint, hogy a kereskedelmi háború okozta rombolás a fogyasztói és az üzleti hangulatban a növekedési ütem csökkenéséhez vezet, azonban nem látják ennyire pesszimistán a várható folyamatokat, és abban bíznak, hogy a gazdaság finoman lassul majd drasztikus fékezés helyett.

Krugman szkeptikus ezzel a forgatókönyvvel kapcsolatban. Ahogy fogalmazott, meglehetősen magas az esélye annak, hogy már idén vagy jövőre bekövetkezzen a visszaesés. Ugyanakkor a recessziót nem egy kiemelt tényező okozza majd, hanem több körülmény kedvezőtlen összejátszása. Aggodalomra adhatnak okot szerinte a Donald Trump által bevezetett adóreformok, amelyek nem érték el kívánt hatásukat, de a technológiai cégek által produkált növekedés is lufinak látszik, amely szép lassan elkezdett leereszteni.

A Nobel-díjas közgazdász egyetértett azokkal a véleményekkel, amelyek szerint nagy a veszélye annak, hogy egy esetleges lassulás esetén a gazdaságpolitika irányítóinak nem lesz megfelelő eszköztáruk a problémák kezelésére. A nagy gazdasági régiók közül, leginkább az eurózóna az, amely már most is egy kialakuló gazdasági visszaesés jeleit mutatja.

Az Európai Bizottság egyébként épp a múlt héten csökkentette az eurózóna várható gazdasági növekedésére adott előrejelzését. A 2019-re várt GDP-bővülés a tavalyi 1,9 százalék helyett idén csak 1,3 százalék lehet, míg a 2020-as 1,6 százalék. A korábbi prognózis 2019-re 1,9 százalékról, 2020-ra 1,7 százalékról szólt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!