Az 2013-as év kezdetétől a dollárhoz képest a zloty 4,7 százalékkal erősödött, és ez az eredmény tette annyira sikeressé, hogy a világ 32 vezető valutája között az első ötbe került. A zloty olyan mértékben erősödött meg a dollárhoz képest, amilyen szintre két év óta nem sikerült jutnia, ezt pedig részben az eurózóna helyzetének stabilizációjának, részben a lengyel fizetési mérleg pozitív szaldójának köszönheti.

Az első helyre ebben a versenyben az argentin peso került, a hatodik, rögtön a lengyel zloty után a közös európai valuta, az euró lett. Azonban a dollár az új évet az euróval szembeni erősödéssel kezdte, s ezzel a zloty is gyengülni kezdett. Míg egy héttel ezelőtt még kevesebb mint 3 zlotyt kellett fizetni egy dollárért, ma az árfolyam meghaladta a 3,05 zlotyt. A Gazeta Prawna, a vezető lengyel gazdasági napilap szakértői a következő napokban a lengyel valuta további gyengülésére számítanak. A Money.pl vezető gazdasági hírportál prognózisa szerint az idei év első három hónapja további, de nem jelentős változást hoz, a második negyedévben viszont akár 8 százalékot is gyengülhet a zloty a dollárral szemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!