A jelek szerint az ECB is beszállt abba a vitába, hogy szabad-e bajba került európai bankokat állami pénzből kisegíteni, vagy sem. Vitor Constanció, az ECB alelnöke múlt hét végén már úgy nyilatkozott, alaposan át kell gondolni annak lehetőségét, hogy egy kis állami segítséggel megtámogathatóak legyenek azok a bankok, amelyek a Brexit szavazás utáni piaci pánik miatt erre szorulnának - írja a Wall Street Journal.

A mostani helyzetben, amikor a Brexitet követően a részvényárfolyamok jelentősen csökkentek megérné átgondolni annak lehetőségét, hogy a piaci elégtelenségek hatását egy kis állami segítséggel érdemes ellensúlyozni a bankszektor egyes területeinek stabilitása érdekében.

A Brexitet követően durva eladási hullám bontakozott ki a részvénypiacokon, amely különösen erősen érintette az európai bankrészvényeket. A legnagyobb európai bankok közül nem egy részvényeinek árfolyama többéves mélypontra süllyedt. A rossz hitelek miatt a befektetői aggodalmak középpontjában elsősorban az olasz bankok álltak, a múlt héten újabb eladási hullámot indított el a hír, amely szerint az ECB felszólította a Banca Monte dei Paschi di Siena nevű olasz pénzintézetet, jelentősen csökkentse nemteljesítő hitelinek állományát.

Nincs más választás

Bár az olasz kormány egy bankpánik megelőzésére bejelentette, hogy kész lenne 40 milliárd eurós mentőövet dobni bajba került bankjainak, azonban sokak szerint ez Brüsszel és Berlin részéről ellenállásba ütközhetne a tiltott állami támogatásokról szóló egyezmények megszegése miatt - emlékeztet a lap.

Constanció felhívta a figyelmet, hogy a mostani szabályok szerint, amelyek tiltják a bankok állami feltőkésítését az ECB-nek mint szabályozói hatóságnak nem marad más választása, minthogy felszólítsa a bajba került pénzintézetet nemteljesítő hitelei állományának drasztikus, bizonyos határidőn belüli csökkentésére.

Az új szabályozás a bankokra vonatkozóan idén lépett életbe, ezek lényege, hogy állami támogatás nem vehető igénybe a bankok megsegítésére mindaddig, amíg a bank részvényesei és kötvényesei nem hajtanak végre jelentős leírásokat - emlékeztet a Wall Street Journal (WSJ).  Az alelnök szerint ezeket a "bail in" szabályokat be kell tartani, azonban egyes helyzetekben, amikor a pénzügyi rendszer stabilitása és biztonsága megköveteli, mégiscsak lehetne kivételt tenni alóla.

Recseg-ropog az egész rendszer

Az alelnök szerint egyébként az európai bankszektor egésze jelenleg ostrom alatt áll, s komoly kihívásokkal kell szembenéznie. Pontosan a befektetőknek emiatt alkalmazkodniuk kellene a realitásokhoz, s sokkal kisebb megtérülést elvárni a szektortól.

A Bloomberg tudósítása szerint Constanció több területet is megjelölt, ahol az európai bankoknak komoly kihívásokkal kell szembenézniük. Az első, és talán a legfontosabb az alacsony kamatok jellemezte környezet. Az ECB az elmúlt évek folyamán egyre lejjebb csökkentette irányadó kamatát, hogy ezzel is segítse a lanyha növekedést produkáló európai gazdaságot. Azonban ez, a zéró kamatok jellemezte időszak már nagyon elhúzódott, s a bankok nem tudnak megbirkózni a drasztikusan lecsökkent kamatmarzsok okozta nehézségekkel.

A másik támadás alatt álló területet a nemteljesítő hitelek jelentik. Az eurózóna nagy pénzintézeteinek mérlegeiben összesen 950 milliárd eurónyi nemteljesítő hitel van, ez az egész eurózóna éves GDP-jének 9 százalékát teszi ki. A nemteljesítő hitelek csökkentik a nyereségességet, felemésztik a bankok tőkéjét és erőforrásokat köt le - állította az alelnök.

Támadják a hátországot is

Eközben a hagyományos bankoknak meg kell küzdeniük a Fintech cégek jelentette új piaci kihívásokkal is. Ezek az új, gyorsan fejlődő technológiai cégek azzal fenyegetnek, hogy jelentős piaci részesdést vesznek el a hagyományos bankoktól a fizetési szolgáltatások, a megtakarítások és a befektetési szolgáltatások területén. Constanció szerint ez a csata még nem dőlt el, mivel a hagyományos bankok is jelentős mértékben fejlesztenek ezeken a terülteken pozícióik megőrzése érdekében.

Eközben a pénzügyi válság óta egyetlen terültet mutatott növekedést a bankszektorban, ez pedig a rá vonatkozó különböző szabályozói előírások mennyisége.

A fentiek miatt tehát arra kell felkészülni, hogy az európai bankoknak még hosszabb ideig alacsony jövedelmezőségre kell felkészülniük - áll az alelnök gondolatairól szóló tudósításban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!