A keddi aukción érékesített 3, 5 és 10 éves államkötvények hozamaihoz képest mind a szerdai másodpiaci, mind a két héttel ezelőtti aukción kialakulthoz képest jelentősen csökkentek a hozamok. A három- és ötéves papírok hozama az előző aukción kialakulthoz képest 82-82 bázispontot, míg a tízéves kötvényeké 106 bázispontot zuhant, utóbbi átlaghozama 2005 szeptemberében volt a mostanihoz hasonló szinten.

A Napi Gazdaság Online-nak nyilatkozó szakértők szerint a jelentős hozamcsökkenés csak részben tudható be a magyarországi fejleményeknek, vagyis az újabb megszorító csomag nyomán annak a feltételezésnek, hogy a kormány valóban elszánta volna magát a megállapodásra az EU-val és az IMF-fel.

Az okok között megtalálhatóak lehetnek olyan indokok, hogy jelenleg az EU-ban enyhül a szorítás, ami akár a kockázatvállalási hajlandóságot is növelheti, a jelenlegi likviditásbőség mellett pedig a tőke keresi a - lehető legnagyobb megtérülésű - helyét - mondta Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank devizapiaci üzeltkötője, aki azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy a szerdai hozamokban történt megugrás korrekciója történt ma. (Az állampapírok másodpiacán a két héten belül immár második Matolcsy-csomag bejelentését követően a másodpiaci kötvényhozamok 20-25 bázispottal ugrottak meg, az ötéves papírok 6,25 százalékra, míg a tízéves hozamok 6,75 százalékra.)

Korai az öröm?

Az igazi okot nem nagyon lehet tudni, ennek a nagy hozamesésnek technikai okai is lehetnek. November 1-től lép ugyanis hatályba lép egy olyan szabályozás, miszerint tilos lesz olyan CDS-pozíciót tartani, ami mögött nincs kötvénytulajdon, illetve a short-ügyletek egy bizonyos összege felett az illetékes felügyeleti szervek felé jelentési kötelezettsége lesz bizonyos piaci szereplőknek - mutatott rá Sovány András, az ING kötvénypiaci szakértője, aki szerint jelenleg nagyon nagy a bizonytalanság a piacon. Egy 174 millió eurós összeghatárt például most hétfőn tettek közzé - jegyezte meg az ING szakértője.

Sovány András elmondta: a piacon jelenleg nagyon nagy a volatilitás, ez a bizonytalanság most teljesen szétzilálta az állampapírpiacokat - az elmúlt napokban nagyon széles sávban mozognak a hozamok - 20 bázispontos ingadozások is előfordulnak. Nagyon nehéz kiszűrni jelenleg az úgynevezett egyszeri hatásokat és elkülöníteni, mi a technikai jellegű ok és mi lehet egy esetleges intézkedés hatása - tette hozzá.

Erre az okra már a Portfolio.hu által szervezett keddi konferencián is rámutattak portfóliómenedzserek: elképzelhetőnek tartották ugyanis, hogy több nagy külföldi alap ragadhatott be CDS-vásárlási pozícióba, amiből csak kötvényvásárlással tud kijönni, mert az elmúlt egy-két hétben gyakorlatilag eltűnt a likviditás a CDS-piacról.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!