Az Egyesült Államok arra kérte korábban az iráni olaj vásárlóit, hogy novemberre nullára csökkentsék vásárlásaikat, ezzel is arra kényszerítve Teheránt, hogy tárgyalja újra a nukleáris programjának kordában tartásáról 2015-ben kötött nemzetközi megállapodást.

Nem hivatalos adatok szerint augusztusban Irán 64 millió hordó kőolajat exportált, ami napi 2,06 millió hordónak felel meg.

A csúcsnak számító áprilisi kivitel 92,8 millió hordó, napi 3,09 millió hordó volt.

Látva a kereslet visszaesését, az iráni állami olajtársaság (NIOC) csökkentette olajárait szeptemberi szállításra.

Irán az OPEC harmadik legnagyobb olajtermelője. A kőolaj világpiaci ára június óta legmagasabb szinten áll jelenleg arra a várakozásra, hogy a globális kínálatból kieshet az iráni kőolaj.

Az iráni kőolaj legnagyobb vásárlója Kína, amely az importot 18,4 millió hordóra csökkentette a júliusi 24 millió hordóról.

Az Európába irányuló iráni olajexport mintegy 12 millió hordóra zsugorodott augusztusban a csúcsnak számító márciusi 22,2 millió hordóról.

Donald Trump amerikai elnök május 8-án jelentette be, hogy az Egyesült Államok egyoldalúan kilép az iráni atomszerződésből, és aláírta azt a rendeletet, amellyel visszaállította az Irán energetikai, autóipari és pénzügyi ágazatát sújtó büntetőintézkedéseket. A második hullám novemberben lesz, amikor életbe lépnek a kőolaj- és földgázipari ágazatot, valamint a jegybankot sújtó amerikai szankciók.

A fotó forrása: Pixabay.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!