Szinten maradó polimerárak és a vegyipari benzin jelentős drágulása határozta meg a TVK utolsó negyedévi teljesítményét. A tiszaújvárosi társaság árbevétele 20 százalékkal emelkedett, elérve a 95 milliárd forintot.
A negyedik negyedévben az üzemi szintű veszteség az előző negyedévi 2,41 milliárd forintról 3,62 milliárd forintra emelkedett. Az eredményromlást elsősorban az okozta, hogy a 2009. negyedik negyedév óta folyamatosan emelkedő integrált petrolkémiai árrés visszaesett az emelkedő vegyipari alapanyagárak növekedése miatt. Negatívan hatott az olefin melléktermékek árainak változása, a villamos energia áremelkedése, a termelési és értékesítési volumen csökkenése és a konszolidációba vont TVK Erőmű Kft. különadó fizetési kötelezettsége. Ezeket csak részben mérsékelte a devizaváltozások kedvező hatása - magyarázza a társaság a gyorsjelentésben. Az EBITDA -273 millió forintra esett, a negyedév adózott eredménye -2,5 milliárd forint lett.

Az év egészét tekintve jelentős javulást ért el a társaság, az emelkedő polimeráraknak, lassan javuló működési környezetnek köszönhetően 38 százalékkal emelkedett az árbevétel és 365 milliárd forintot tett ki. Az EBITDA 13,8 milliárdra ugrott a 2009-es ötmilliárdról, az üzemi eredmény 760 millió forint nyereség az egy évvel korábbi 7,5 milliárdos mínusz után.

Az éves adózott eredmény az utolsó negyedév visszaesése miatt 1,1 milliárd forint veszteség lett. 

A TVK vezérigazgatója, Olvasó Árpád hangsúlyozta: "Az üzleti eredményünk nagymértékben javult 2010-ben az előző évhez képest a kedvezőbb külső környezet, valamint a hatékonyságjavító erőfeszítések hatására. A 2010. első félévében szinte folyamatosan növekedő polimer árak a második félévben stabilizálódtak. Az utolsó negyedévben az olefin alapanyag árak a kőolaj drágulása miatt jelentősen megemelkedtek, amit a polimer termékárak nem követtek, így az utolsó negyedévben az integrált petrolkémiai árrés visszazuhant. A belső hatékonyságunkat tekintve pozitív eredményekről tudok beszámolni, melyet az EBIT javító akciók megvalósítása, az eredményes polimer értékesítési munka, a továbbra is szigorú költséggazdálkodás és a működő tőke elemek volumen ágon való csökkentése fémjelez. Határidőn és költségkereten belül valósítottuk meg a karbantartási nagyleállás munkáit és jelentős mértékben törlesztettük a hiteltartozásunkat."

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!