Három hónapos tilalmat rendelt el a spanyol felügyelet az összes részvényre, míg olasz társa 29 banki és biztosítói részvény esetében hozott hasonló intézkedést a hét elején azonnali hatállyal. Mindezt hat hónappal a korábbi hasonló tiltás megszüntetését követően, alig néhány napnyi tőzsdei áringadozást követően. Egy részvény "rövidre" eladása nem más, mint úgy adni el az adott papírt, hogy az nincs birtokunkban, reménykedve abban, hogy később majd olcsóbban visszavásárolhatjuk azokat.

A tiltás bevezetését követően a spanyol részvénypiac vezető indexe, az Ibex a hétfői nap közben elért mélypontot követően közel 5 százalékot emelkedett, s hasonló pályát írt le az olasz részvénypiac is, olyan magas forgalom mellett, amilyet egész július folyamán nem lehetett tapasztalni. Másnap a forgalom elült, ez emelkedés nem folytatódott tovább. Eközben a befektetők és az elemzők változatlanul a nagyobb képre összpontosítanak a két országgal kapcsolatban, a fenntarthatatlanul magas szintre emelkedő spanyol kötvényhozamokra, s az olasz gazdaság kitettségére az esetleges fertőzéssel szemben, valamit a Görögországgal kapcsolatos friss fejleményekre. A spanyol részvényindex pár nappal később már ugyanoda esett vissza, mint ahonnan a tilalom bevezetését követően elindult felfelé.

A viszonylag rövid távú piaci reakció ismét felvetetett a hasonló tiltások hatékonyságát - írja a Financial Times. A kritikusok szerint figyelembe véve az eurózóna adósságválságának mélységét, az ilyen intézkedések alapvetően elhibázottak és célt tévesztenek. Nem kezelik a problémák valódi okát, s nem egyszerűen hatástalanok, de kontraproduktívak is, ugyanis távol tartják a piaci szereplők egy részét a kereskedéstől.

Mindezek ellenére a Lehman Brothers összeomlása körüli időszak óta a hasonló tiltások népszerű eszközök a politikai döntéshozók számára, akikre folyamatos nyomás nehezedik a nem mindennapi piaci történések kezelésére, s ők is kihasználják a közvélemény tájékozatlanságát, s a valódi okok helyett a spekulánsokat okolják a fejleményekért.

A politikusok ilyenkor úgy érzik, csinálnak valamit. Nem kerül nekik sokba, s látszólag viszonylag kevés szereplőt zavar a tiltás - mondta Ian Marsh, a londoni Cass Business School igazgatója a pénzügyi lapnak. Azonban a tiltásoknak meglehetősen kevés megfigyelhető hatásuk volt eddig a részvényárfolyamokra, még napon belül is - véli a professzor, aki a 2008-2009-es időszakra vonatkoztatva tanulmányozta a jelenséget a brit részvénypiacon. Tanulmánya szerint ugyan sokszor volt megfigyelhető némi átmeneti megugrás az árfolyamokban a tiltás bevezetését követően, azonban az adott időszakban olyan sok tényező befolyásolta az árakat, hogy még az sem jelenthető ki egyértelműen, a short tilalom bevezetésének volt ez az eredménye.

A számos shorttilalmat megélt görög Alpha Bank árfolyama
Kép: Forrás: Saxobank


Marsh szerint egyszerűen nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy az agresszív short eladások okozzák egy-egy részvény árfolyamának esését. Sokkal inkább az, hogy a befektetők egyre nagyobb hányada gondolja úgy egy papírról, drága, tehát eladom - folytatta.

Ugyanakkor az intézkedésnek igazi hatása az adott termék forgalmára van, mégpedig igencsak rossz értelemben. Leonard Evans, a JPMorgan szakértőjének elemzése szerint a tavaly augusztusban bevezetett shorttilalom a francia, spanyol, olasz és belga bankrészvényekre oda vezetett, hogy az adott papírok tőzsdei forgalmának negyede eltűnt. Ugyanakkor a tilalommal érintett részvények árfolyama egyáltalán nem teljesítette felül azokét, amelyeket továbbra is lehetett shortolni, ugyanúgy estek, mint a piac egésze.

A tilalom bevezetése eközben bizonyíthatóan növeli a befektetők költségeit, a csökkenő likviditás eredményeként szétnyílik a vételi és eladási oldal közötti olló, az extra kockázat extra hozamot kíván, s ezzel negatívan hathat az adott papírok árazására is. Nem csak azokat büntetik tehát ezzel akik shortolni akarnak, hanem azokat is, akik vételi és eladási pozíciókban egyaránt gondolkodnak - mondta Marsh. A likviditás felszárad, s végül mindenki érzékeli, hogy többet fizet.

Ennél is nagyobb kockázat az, hogy a shortolási tilalom hosszabb távon rombolja a befektetői bizalmat. A short tilalmak és egyébb, a piacok normális működését mesterségesen és értelmetlenül befolyásoló intézkedések oda vezethetnek, hogy a befektetők egyre inkább elveszítik az érdeklődésüket az európai értékpapír piacok iránt - mondta Richard Batty, a Standard Live Investments befektetési igazgatója a lapnak. A hatóságok saját magukat lövik lábon. A tilalom csak a likviditás csökkenéséhez vezet, s ha valaki a spanyol, vagy az olasz bukásra akar játszani, majd megteszi máshogy - tette hozzá.

Más szakértők is egyetértenek ebben, mondván, ha a spanyol és olasz részvényeket nem lehet shortolni, majd eladják az összeurópai részvényindexeket, s ha ez se megy, majd shortolják a német DAX indexet. Az, hogy a DAX index az elmúlt napokban nem volt alulteljesítő a világ többi részvényindexéhez képest nem annak köszönhető, hogy ne lenne erre a megoldásra igény, mindössze azt jelzi, hogy az európai shortolásra összességében nem olyan nagy a kereslet. Egészen más időket élünk, mint tavaly augusztusban - mondta Nikolaos Panigirtzoglou, a JPMorgan elemzője.
Olyan időszakban érkezett a tilalom, amikor a befektetők már amúgy is alul súlyozták az európai részvényeket - mondta. Így a shortolás iránt természetes, hogy kisebb az igény. Ugyanakkor megjegyzi, hogy bár a shortolási tilalom hatástalanságáról számos elemzés készült, arra vonatkozóan nincs tapasztalat, mi történt volna tavaly annak bevezetése nélkül.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!