A vaklicit intézkedéscsomag hatására 13 százalékkal esett negyedéves összevetésben a magyar piaci forgalma az Egisnek, szemben a teljes piac háromszázalékos visszaesésével - mondta el a társaság sajtótájékoztatóján Poroszlai Csaba gazdasági igazgató. A vaklicit árcsökkentési hatás az időszak során megközelítette a 6 százalékot is, amely már közelíti a tavaly októberi 6,9 százalékot. A gyógyszeripari befizetési kötelezettségek terén csökkenés volt tapasztalható a támogatási intenzitás visszaesésével, ám még mindig magas, 711 millió forintos volt ez a tétel, amellyel szemben 549 milliós levonás állt. Az első vaklicit az első félévben 1 milliárdos negatív tételt jelent, míg a másodikra is ugyanekkora hatást gyakorol, míg a második félévben tartandó újab vaklicitnek ismét egymilliárdos hatása lehet, ezért összességében 2 milliárd terhelheti a második félévet az intézkedés folytán.

Az egyes piacokat tekintve euróban 3 százalékkal nőtt az oroszországi, míg 23 százalékkal a FÁK térségbe irányuló forgalom, míg a kelet-európai piacokon összességében 8 százalékkal csökkent, amelyben fontos szerepet játszik a szintén erős megszorításokkal sújtott lengyelországi bevétel visszaesése. Az egyéb bevételek és ráfordítások terén a kedvezőtlen adó- és szabályozási változások okozták az 508 milliós negatív hatást.

Féléves viszonylatban Oroszország súlya már meghaladja a forgalom negyedét adó magyar piacét, várhatóan ez a trend a továbbiakban is fennmarad. Az üzleti félévben a hatóanyagexport 13 százalékkal maradt el a tavalyi azonos időszakhoz képest, ám ebben az erős bázis is szerepet játszott. Az önköltséghányad az árfolyamok alakulása és az árbevétel szerkezeti változása miatt csökkent 2,6 százalékkal 41,2 százalékra.

Poroszlai elmondta, a gyógyszeripari különadók hatása már csökkenti a k+f ráfordításokat, a fejlesztésösztönző kormányzati intézkedések dacára is. A félév során a 263 millió forintos pénzügyi eredményben a devizaárfolyamok kedvező alakulásának hatását részben kompenzálták a határidős fedezeti ügyletek.

Magyarországra éves szinten 8-10 százalékos forgalomcsökkenésre számított a társaság, ebből 4 százalék teljesült. A FÁK térségben előrejelzett 10-12 százalékos növekedési tervből 6 százalék jött be az első félévben, ám az első negyedév készletértékesítéseit valószínűleg már nem tudják visszaépíteni, így 5-10 százalékra csökkentették a prognózist. Kelet-Európában a kedvezőtlen folyamatok miatt 14 százalékos csökkenés helyett immár 10-15 százalékos mérséklődésre számítanak. A forgalom egészére 3-5 százalék közötti forintban mért növekedés lehet teljesíthető az év egészében - közölte Poroszlai Csaba. Beruházások terén a tavalyihoz hasonló 15 milliárdos konszolidált szintet várnak az év egészére.

A magyarországi kilátások szempontjából Poroszlai kérdésre válaszolva elmondta, a korábbi 40 százalékról mostanra már csak 25 százalékos a súly és a továbbiakban a belső értékesítési dinamikájának csökkenése és az egyre nagyobb súlyú export miatt középtávon 20 százalékra is csökkenhet a magyar piac aránya, még ha a Richter 10 százalékos rátája hosszabb távon sem valószínű.

Az első félév jól alakult a bruttó fedezet szempontjából a kedvező árfolyamkörnyezet miatt, ennek folytatódását feltételezve is csökkenhet a szint, ám a tavalyi felett maradhat, annak ellenére, hogy a hazai piacon markánsan csökkennek az árak - hangsúlyozta a gazdasági igazgató. A kutatás-fejlesztési költségek terén nem cél azok további csökkenése, újabb klinikai tesztek viszont nincsenek egyelőre a napirenden.

Elemzői kérdésre, miszerint az osztalék a készpénzállományhoz viszonyítva iparági összevetésben is igen alacsony, miért nem forgatják vissza a részvényeseknek a pénzt, Poroszlai elmondta, az osztalékkal elégedett a fő tulajdonos Servier.

A költséghatékonyság növelése továbbra is napirenden van, elsősorban a termelésben és az adminisztratív területeken. A társaság 35 új termékbeveztésre került sor az első félévben, ami piaconként 3-at jelent, ezt az intenzitást tervezik fenntartani a második félévben is.

A következő üzleti évben megjelenhetnek az első biohasonló készítménnyel az európai piacon - mondta el Poroszlai, hozzátette a partner Celltrion felé várhatóak még kifizetések.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!