A hazai kötvénypiac több befektetőt vonzhatna, és erősíthetné a piacot, ha a Nemzeti Bank tovább csökkentené az irányadó alapkamatot - mondta Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese a Bloomberg hírügynökségnek. Magyarországnak ugyanakkor nincs szüksége arra, hogy fenntartsa a forintkötvény-kibocsátások jelenlegi szintjét, mivel ez a költségvetés túlfinanszírozásához vezethet.

Nem kell minden két hétben 80 milliárd forintnyi államkötvényt eladnunk - mondta a vezérigazgató-helyettes, utalva az eheti, 80 milliárd feletti értékesítési adatokra. "Ha látjuk, hogy a piaci körülmények rosszabbodnak, kisebb kínálattal fogunk jelentkezni. Nem hiszem, hogy a jelenlegi hurráoptimizmus sokáig fog tartani" - tette hozzá.

Októbertől több hónapos szünet, majd pár jelképes, minimális kibocsátás - és százmilliárdos nagyságrendű "negatív értékesítés", azaz kötvény-visszavásárlás - következett a hazai kötvényaukciók történetében, végül áprilisban állították vissza az évek óta szokásos kéthetenkénti aukciós rendet. Az utóbbi pár alkalommal sikerült növelni a felkínált kibocsátási mennyiségeket, sőt ahhoz képest is túljegyzéseket fogadott el az ÁKK. Külföldön pedig nemrég egymilliárd eurós kötvénykibocsátást bonyolított le Magyarország.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!