BUX
38240

Visszahoznák az aranykort Budapestre

Hétfőtől két BUX határidős termékre is elindította az árjegyzést a Budapesti Értéktőzsde. A lépéstől a befektetők visszacsábítását remélik.

Napi.hu, 2016. december 8. csütörtök, 12:22

Hétfőtől két BUX határidős termékre is elindult az árjegyzés a Budapesti Értéktőzsdén. Az árjegyzést az Erste Befektetési Zrt. és az OTP Bank Nyrt. végzi a két termék esetében. Ezek a BUX index idei, illetve jövő év decemberi határidős kontraktusai. A BÉT közleménye szerint az árjegyzés megindulásától az említett határidős termékek likviditásának javulását és a forgalom növekedését remélik, s a jövőben több termékre is kiterjesztenék a rendszert.

Piaci szereplőkkel és a KELER-rel közös fejlesztés jól illeszkedik a BÉT év elején elfogadott stratégiájába, melynek célja, hogy a kibocsátói kör, azaz a kínálati oldal bővítése mellett növekedjen a származékos piac jelentősége is - mondta Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója a fejlesztés kapcsán.

A két árjegyzőnek nyújtott díjkedvezménnyel támogatott árjegyzésnek köszönhetően a határidős BUX kontraktusok esetében a vételi és eladói oldal közötti árrés csökkenhet, ezáltal a termékek likviditása nőhet, így végső soron a befektetői érdeklődés bővülésével, a forgalom növekedésével lehet számolni - tájékoztatott a BÉT.

A kétezres években a határidős BUX kereskedés legendásan népszerű volt a nagyobb kockázatot vállaló aktív befektetők körében, így a BÉT-en az árjegyzés elindításával nem csak új, de a régi, úgynevezett "bux-olás" visszatérésére is számítunk a parketten - mondta Végh Richárd. Fontos ugyanakkor, hogy a határidős kereskedés iránt érdeklődők alaposan tájékozódjanak a befektetések lehetséges kockázatai felől, mivel a határidős piaci ügyleteken keresztül kiugróan magas hozamú, de ezzel együtt magasabb kockázatú pozíciót lehet létrehozni. A határidős piac a tőkeáttételen keresztül lehetőséget teremt arra, hogy kis tőkebefektetéssel nagy értékű pozíciókat mozgasson a befektető - tette hozzá a vezérigazgató.

A BÉT folyamatosan bővülő határidős termékpalettáján jelenleg a részvényindex alapú mellett egyedi részvény alapú, deviza alapú és kamat alapú határidős termékek érhetőek el. A KELER KSZF., mint a tőke- és energiapiacokon kötött ügyletek biztonságos és hatékony elszámolását garantáló hazai és nemzetközi színtereken is egyaránt aktív elszámolóház, a BUX index határidős kereskedésében elindított árjegyzést kedvező díjakkal támogatja, ezáltal még vonzóbbá téve a terméket a befektetők számára - mondta Mátrai Károly, a KELER KSZF. vezérigazgatója.