Visszakérik a bankok a pénzüket a Fedtől

Visszakérik a Fedtől az amerikai bankok lobbistái a tőkéjüket: a pénzintézetek arra kérik a törvénykezési szerveket, hogy év végén hozzanak létre egy csomagot, amely kötelezi a Fedet arra, hogy a többmilliárd dollárt, amit a bankok a Fed-rendszer tagjainak adtak, a Fed visszafizesse - írja az amerikai The Wall Street Journal.
portfolio.hu, 2015. december 11. péntek, 09:38
Fotó: Reuters

Amikor egy bank belép a Fed-rendszerbe, részvényeket kell vásárolnia az amerikai jegybanktól, a tőkéjük 6 százalék százalékának megfelelő összegért, ennek a felét a Fed regionális tagintézményeiben kell tartaniuk. A Fed osztalékot is fizet a bankoknak a befizetett tőkére, de a kongresszus idén az osztalék csökkentését szavazta meg és a felszabaduló 30 milliárd dollárt a közlekedés javítására különítette el.

A benyújtott tervezet szerint a nagybankoknak 3 százalék helyett a tőkéjük 0,5 százalékára rúgó összeget kellene a Fednél tartaniuk tulajdonosi hozzájárulásként. A fennmaradó 25 milliárd dollárt a bankok visszakapnák. Ez alapján a Fed körülbelül 5 milliárd dollárt így is megtartana a tőkéből, mivel a tagok továbbra is tartanának valamennyi Fed-részvényt, ezért nincs szükség a Fed struktúrájának reformjára.

A javaslatot a 10 milliárd dollárnál nagyobb eszközállományú bankokra vonatkozna. A tervezetet valószínűleg ellenezni fogja a Fed.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2015.12.11 20:24

@Paszkal_a_kisiparos:

Érdekes?

Nagyszerű, hát paskálkám, nem érzed?

Kevesebb a Fednél, több a bankoknál.

Élénkülni fog a gazdaság...

Ja, ez nem jó hír neked, bocs, elfelejtettem - az az USA....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Paszkal_a_kisiparos, 2015.12.11 20:23

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html