Az MSCI közölte, hogy a novemberi féléves index felülvizsgálattól kezdődően eltörli a standard indexekre vonatkozó likviditási többlet-kritériumokat. Ennek következtében a jövőben nem lesz majd különbség a standard és a small cap indexek között a likviditásra vonatkozó elvárások tekintetében.

Arról korábban beszámoltunk, hogy a standard indexek kitüntetett szereppel bírnak az MSCI-nál, a befektetők ugyanis jellemzően ezeket használják benchmarkként.

Mindez pedig a Richternél végképp eloszlathatja a bizonytalanságot a visszakerülést illetően, korábban ugyanis az MSCI külön megemlítette példaként a hazai gyógyszerpapírt, mely a változások érvénybe lépésével automatikusan felvételt nyerhet a megfelelő MSCI indexekbe, (az országindexbe, valamint az erre épülő szélesebb indexekbe, mint az MSCI Emerging Markets index), ugyanis korábban - tavaly novemberben - csupán ezeket a többlet likviditási kritériumokat nem tudta teljesíteni.

Az MSCI közleménye ugyanakkor megjegyzi, hogy az úgynevezett befektetési univerzumok kapcsán (equity investable universe) a likviditási követelmények nem változnak.

Egyre nagyobb bajban a Telekom

A Richter visszakerülése nehéz helyzetbe hozza viszont a Telekomot, ezáltal ugyanis megszűnik a két tagú index-probléma, így a távközlési részvények a novemberi felülvizsgálatnál szigorúbb elbírálás alá eshetnek az MSCI-nál - mutat rá a Portfolio.hu. Itt az aggodalom forrása a csökkenő piaci kapitalizáció, a részvények már idén májusban sem tudták teljesíteni a minimális elvárásokat, ekkor azonban a rendszerben lévő puffer megvédte őket a kieséstől (33 százlékkal lehet eltérni lefelé).

A kapitalizációs kritériumok számítása meglehetősen összetett, korábbi cikkünkben azonban beszámoltunk arról, hogy az MSCI által számított kétféle kritérium közül a magyar piac esetében a későbbiekben is az úgynevezett globális kapitalizációs kritérium lehet a meghatározó (ez a fejlett piaci univerzum kapitalizáció alapján történő sorbarendezésével kerül meghatározásra). Vagyis hiába teljesítette alul sokáig a fejlődő piaci univerzum a fejlettet - a Magyar Telekommal együtt -, ez mit sem segít a távközlési papíroknak, hiszen a fejlett piacokhoz viszonyítva kell vizsgálni a teljesítményt.

A Telekom jelentősen alulteljesítette a fejlett piacokat leképező MSCI World indexet. Vagyis jó eséllyel novemberben már 33 százalékos puffer sem lesz elég, hogy megvédje a részvényeket a kieséstől. (A Portfolio.hu ugyanakkor arra is rámutat, hogy a kapitalizációs kritériumok teljesülését október utolsó 10 kereskedési napjának valamelyike alapján vizsgálja majd az MSCI, a jelenlegi fundamentális tényezők mellett azonban nem várható, hogy a részvények teljesítményében az elkövetkező 2 hétben drámai fordulat következik be).

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!