Korábban több alkalommal is beszámoltunk arról, hogy az MSCI soron következő index-felülvizsgálata milyen eredményeket hozhat, ezek alapján meglepetést nem történt: a Richter papírjai a tavaly novemberi kiesést követően ismét felvételt nyertek az indexekbe, míg az elmúlt hónapokban jelentős árfolyamesést felmutató Magyar Telekom kikerült az MSCI Magyarország standard indexből és az erre épülő szélesebb indexekből.

Az MSCI-nál a standard indexek kitüntetett szereppel bírnak, miután az intézményi befektetők jellemzően ezeket használják benchmarkként. Így a mostani index-átsúlyozásoknak jelentősebb hatása lehet az említett részvényeknél (elég csak a Richter tavaly novemberi példájára gondolni, bár érdemes azért megemlíteni, hogy akkor a piacot teljesen váratlanul érte az MSCI döntése).

Miután az aktívan kezelt alapok és az indexkövető alapok egy része a Richter bekerülésére és a Telekom kiesésére spekulálva korábban végrehajthatta már vásárlásait/eladásait, az ETF-ek felől a mai kereskedésben már jelentősebb vételi/eladói hullám jelentkezhet, hiszen a passzívan kezelt alapok ezen típusának a lehető legszorosabban kell lekövetni a benchmarkot, és a változásokra a lehető legrövidebb időn belül kell reagálni.

Tavaly novemberben az akkor az elérhető adatok alapján 0,09%-os súllyal szerepelt a Richter az MSCI Emerging Markets indexben, az ezt követő két legnagyobb ETF, az iShares MSCI Emerging Markets Index Fund, illetve a Vanguard MSCI EM Fund (mely a piac mintegy 90 százalékát fedi le) akkor ismert vagyona pedig 110 milliárd dollárra rúgott, melyekben a Richter átlagosan 0,09 százalékos súlyt tett ki. Ezekből az értékekből kiindulva az alapok 93 millió dollárnyi, vagyis mintegy 20,5 milliárd forintnyi gyógyszerrészvényt birtokoltak. Ez a jelenlegi árfolyam alapján mintegy 4,86 millió darab részvényt jelent, ami az elmúlt 30 nap átlagos napi forgalma alapján 9 kereskedési nap alatt fordulna meg. A hatás tehát jelentős (ráadásul ez csak az ETF-ek 90 százaléka).

 

A Magyar Telekomnál a hatás ennél visszafogottabb lehet, számításaink szerint a piac nagy részét lefedő ETF-ek mintegy 5 milliárd forintnyi Telekom-részvényt birtokolnak, ami az elmúlt 30 nap alapján kalkulált átlagforgalmat figyelembe véve mintegy 9 kereskedési nap alatt fordulna meg.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!