A Napi Gazdaság cikke

A tőzsdék szempontjából nézve tökéletesen sikerültek a kormányok mentőakciói, az árfolyamok szinte mindenütt majdnem a Lehman-csőd előtti szinten állnak. A világ börzéinek összteljesítményét mérő MSCI World index csak 8,1 százalékkal áll alacsonyabban, mint tavaly szeptemberben - feltehetőleg ekkora veszteséggel bárki kiegyezett volna az elmúlt év során. A krízisből a már a válság előtt is jó befektetési terepnek számító feltörekvő piacok kerültek ki a legjobban. A sanghaji index például tegnap 46 százalékkal magasabban állt, mint a Lehman-csőd előtt, a brazil index pedig 20 százalékkal mutatott többet, mint 2008. szeptember közepén. De a legjobban teljesítő piacok közé sorolható a pesti is (+1,3), a török tőzsde (+30,9) és az orosz börze (+12,5 százalék). A növekedésnek ráadásul láthatólag még van tere, a kockázati felár (cds-ár) ugyanis még mindig elég magas: a válság előtt 160 bázispont környékén ingadozó - tavaly októberben 600-ig is felszökő -, a magyar befektetésektől elvárt prémium ugyanis még mindig 240 bázisponton áll.


A tőzsdék viszont mintha túlzottan is megelőlegeznék a bizalmat a világgazdasági fellendülésnek, az az optimizmus, ami a részvényárakban tükröződik, közel sem látszik annyira a reálgazdasági kereslettől sokkal jobban függő nyersanyagárakban. Az olaj ugyan több mint száz százalékkal drágult márciusi mélypontjához képest, ám még így is harmadával olcsóbb, mint egy évvel korábban. (Ez meg is látszik a jelentős olajkitettséggel rendelkező tőzsdék teljesítményén.) A rézzel tegnap tíz százalékkal 2008-as ára alatt kereskedtek és az alumínium is olcsóbb volt 28 százalékkal. A spekulatív pénzmennyiség csökkenése az agrárárakon is látszik: a kukorica 45, a szója 21 százalékkal tavalyi ára alatt forog.


A válság epicentrumában lévő pénzintézetek persze még mostanra sem heverték ki a sokkot. Az alaposan megtépázott Citigroup részvényeinek ára a tavalyi 15 dollárról 5 dollárra esett, az AIG 100 dollárról 41 dollárra csúszott vissza - sőt volt, hogy hét dollárért is hozzá lehetett jutni. A legjobban a válságot előre látó és abból profitálni is tudó Goldman áll, az egy éve még 135 dollárt érő papírjai tegnap már 177 dolláron cseréltek gazdát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!