Az FHB Jelzálogban "2016. június 17. napján megállapodásokat kötött a kötvénytulajdonosokkal az XS0867086042 ISIN kódú, mindösszesen 112 millió EUR névértékű, lejárat nélküli alapvető kölcsöntőke kötvények visszavásárlására vonatkozóan." - áll a BÉT honlapján megjelent közleményben.

A kötvényeket a Bank alapvető tőkeelemként tartja nyilván, és mivel öt éven belüli visszavásárlásról van szó, ezért a tranzakciót engedélyeztetni kellett a felügyeleti funkciót betöltő Magyar Nemzeti Bankkal.

A jegybank nem látta akadályát a visszavásárlásnak, ugyanis a bank a működési követelményeknek így is eleget tesz:

Az FHB Csoport tőkemegfelelési mutatója 2016. március 31-én a második pilléres kiigazítások (SREP tőkekövetelmény) figyelembevételével 16,04% volt. Az alapvető kölcsöntőke kötvények visszavásárlását követően a mutató értéke - a március végi adatok alapján - 10,81%-ra változik, amely továbbra is jelentősen meghaladja a jogszabályban foglalt minimum szintet (8%).

Az ominózus 112 millió euró értékű kötvénycsomag egykori vevőjéről most sincsenek információk. Mint ismert, a múlt héten az MNB 105 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az FHB Jelzálogbankra tiltott piacbefolyásolás miatt. Az MNB úgy találta, hogy a kibocsátó egyes - jelentős összegű - kötvényeinek jegyzésével kapcsolatosan félrevezető információt tett közzé. Egészen pontosan azt kifogásolta, hogy a tájékoztatásban az szerepelt, hogy e kötvények kibocsátása "nem magyarországi befektetők részére" történt.

Azt azóta sem tudni, hogy kik vásárolták meg annak idejét a kötvényeket, de folyamatosan élt az a feltételezés, hogy - közvetve vagy közvetlenül - az állam segítette ki az európai pénzügyi válság idején bankot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!