Visszavonta az ajánlatot a bróker - jól megbüntette a PSZÁF

Megbírságolt a felügyelet egy üzletkötőt, mivel a zárószakaszban bevitt ajánlatát visszavonta.
NAPI, 2011. január 5. szerda, 11:51
Fotó:

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 800 ezer forintra bírságolt egy üzletkötőt, mivel olyan módon vitt be ajánlatot a BÉT kereskedési rendszerébe, amely a szervezet szerint alkalmas volt arra, hogy hamis információkat adjon a befektetőknek az adott termék keresleti és kínálati viszonyaival kapcsoltban.

A kérdéses termék - bár a felügyelet határozata nem nevezi meg azt - vélhetően econet.hu részvények voltak. A kereskedő a zárószakaszban vitt be egy vételi ajánlatot 100 forintos limitáron 200 ezer darab részvényre. Ezzel az úgynevezett indikatív ár - amely azt jelzi a piaci szereplőknek, hogy zárószakasz árfolyama hogyan fog alakulni - 97 forintról 100 forintra ugrott. A kereskedő eközben észlelte, hogy nem a kívánt mennyiségre vitte be ajánlatát és azt visszavonta.

A határozat kitért arra, hogy a kereskedőnek lehetősége lett volna az ajánlat helyes mennyiségre való módosítására az adott időszakban, azonban ő inkább az ajánlat törlését választotta. A bróker egyébként a megbízást saját számlájára kívánta teljesíteni. Az akció a felügyelet szerint a tiltott piacbefolyásolás tilalma alá esett.


A felügyelet egyébként nem először bírságol téves ajánlat miatt. Tavaly januárban az OTP Bankot bírságolta 10 millió forintra egy, a Mol részvényekkel kapcsolatos „baki" miatt.

Akkor a bank üzletkötője egy 100 ezer darabos Mol-csomagot rakott be eladásra a zárószakaszban 10 százalékkal az aktuális piaci ár alatt. Mikor észlelte hibáját, s azt, hogy a többi szereplő is lefelé módosította ajánlati árait észlelve a nagy eladót a könyvben, megváltoztatta megbízását, s 5000 darabra vételi megbízást rakott a könyvbe. Ennél is emlékezetesebb piacbefolyásolási eset volt, amikor Soros György alapjának megbízásából a 2008 őszi összeomlás közben egy szereplő több százezer darab OTP részvényt rakott be eladásra a zárószakaszban, az a megbízás azonban teljesült is és az alap később vette vissza a kérdéses papírokat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.01.05 17:23

A mai econet forgalom négyszeresét gépelte be a vélhetőleg alkohol hatása alatt álló üzletkötő !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lazac, 2011.01.05 13:02

Gratulálok a PSZÁF-nak.
Csak keményen, jöhetnek a tőzsadei cégek is: econet,humet, keg,phylaxia, stb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html