Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem járt jól május folyamán sem a világ legnagyobb kötvényalapja, a Bill Gross által kezelt Pimco Total Return Fund, a hónap során 4,3 milliárd dollárt vontak ki az alapból. Ezzel együtt már 13. egymást követő hónapja tart a befektetők elpártolása, a Morningstar összesítései szerint ezalatt az idő alatt 59,6 milliárd dollár távozott. Tavaly áprilisban még 292,9 milliárdot kezeltek, május végén viszont már "csak" 229 milliárdot.

A nettó tőkekiáramlás azért is lehetett furcsa, mert a hónap során jól teljesített az alap, az előzetes adatok szerint 1,25 százalékos hozamot értek el, amivel a versenytársak 79 százalékát meg tudták előzni és nem mellesleg ebben az évben csak januárban tudtak ennél jobb eredménnyel előrukkolni. Tavaly év vége óta azonban nem állnak túl jól, 3,32 százalékot hozott az alap, aminél a versenytársak 78 százaléka jobb eredményt ért el. 

Májusban csak hajszálnyival tudták a Barclays referenciaindexét megverni, szakértők szerint az alap profitált a kötvénypiaci raliból, amely a gyenge amerikai makrogazdasági adatok és a Fed jelzései miatt következett be. Az alap magasabb átlagidőt tart fent a portfóliójában, mivel a piaccal ellentétben úgy látják, hogy a hosszú távú semleges kamatláb 4 százalék helyett valahol 2 százalék körül lehet. A hónap során felülteljesítők voltak a hosszabb átlagidejű papírok, így az alap is jobb eredményeket tudott közzétenni.

Nincs egyszerű helyzetben a társaság, a tavalyi év nagyon gyenge eredményei miatt a befektetők elpártoltak a cégtől, miközben a vezetőségben történt összetűzések sem jöttek jól, Mohamed El-Erian távozása miatt az intézményi befektetők több esetben is figyelőlistára tették a vagyonkezelőt. A menedzsmentben történő változásokkal próbálták orvosolni a problémát, például a múlt héten csábították vissza a céghez Paul McCulleyt, aki korábban portfólió-menedzser volt és a kötvényóriás első számú elemzője volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!