BUX
38240

Viszonylag jól átvészelte a nyári uborkaszezont a BÉT

Mindössze 815 milliárd forintnyi részvény cserélt gazdát júliusban a Budapesti Értéktőzsdén, ebben a hónapban utoljára két éve 2008 nyarán mértek ilyen alacsony forgalmat.

Mezősi Tamás, 2010. augusztus 2. hétfő, 13:48

A nyári uborkaszezont még így is viszonylag jól vészelte át a BÉT, hisz júniusban a focivébé ellenére is még több mint 1200 milliárd forint értékben adtak-vettek a pesti azonnali piacon. (Az adat duplikált). Júliusban viszont betört a kánikula a tőzsdére is, a napi forgalom szinte mindig az idei év eddigi 26 milliárdos átlaga alatt maradt, akadt nap, amikor a tíz milliárd forintot sem érte el.

A kereskedés lanyhulásával együtt természetesen zuhant a kötésszám is, júliusban 385 ezer tranzakciót jelentettek be a kereskedők. Az átlagos kötésnagyság 2,1 millió forint lett, ami kissé nagyobb az átlagnál ami arra utal, hogy a nyáron a kisbefektetők inkább nyaralnak, s jellemzően a nagyobb intézmények vannak jelen a piacon.

A forgalom háromnegyedét ezúttal is az OTP-re született kötések adták,a bankpapír duplikált forgalma meghaladta a 606 milliárd forintot, árfolyama ráadásul közel 15 százalékkal emelkedett eközben. A Mol 120 milliárdos forgalmával a második legkelendőbb papírnak bizonyult. A harmadik legtöbb Richterből fogyott, a negyedik Telekom átlagos napi forgalma egy milliárd alatt maradt.

A szokásoknak megfelelően az Erste bonyolította a legtöbb üzletet, a brókercég 167 milliárd forintnyi üzlet megkötésénél segédkezett, ezzel a piac 20,5 százalékát mondhatta magáénak. Messze lemaradva a Concorde lett a második, a harmadik helyre pedig - kiugróan magas kötésszámmal - a KBC jött fel. A tavasszal debütált lengyel Ipopema ezúttal is csak pár milliárddal csúszott le a dobogóról.

Az új szereplők megjelenése a tőzsde állampapír-piacán felpörgette az ottani kereskedést, júliusban 66 milliárdos forgalmat mértek, ami már kifejezetten jelentősnek mondható a teljes tőzsdei forgalom szempontjából is. Ekkora forgalmat a BÉT állampapír-piacán az idén még nem mértek, igaz az adatot jelentősen torzítja egy kiugró, az MKB által generált 53 milliárd forintos tétel.

A határidős piacon devizában a Cashline bizonyult a legtevékenyebbnek, egyedi részvényekből és BUX-kontraktusokból viszont az Erste generálta a legnagyobb forgalmat.