Saját tőke alapján vizsgálva továbbra is viszonylag olcsók a magyar papírok, az A kategória cégei az egy részvényre jutó vagyon 1,2-szeresén forognak. Bőven akad ráadásul olyan papír, amelyért a vállalatban lévő "vas" árát sem fizetik ki, a TVK, a Rába, a Mol és a Danubius is az egy részvénye jutó saját tőke értéke alatt cserél gazdát. (Ez utóbbi könyveiben ráadásul még a kilencvenes években megállapított árakon szerepelnek az ingatlanok.)

A legmagasabb P/BV mutatóval meglepő módon a Zwack forog, az unicumgyártót a saját tőke háromszorosára értékeli a piac. A korábban 400 százalék felett is megforduló FHB-t és OTP-t jelenleg 172 és 133 százalékon jegyzik, ami - figyelembe véve, hogy a válság előtt a nagyobbik bank a saját tőke 5-6-szorosán is akvirált - egyáltalán nem mondható magasnak.



A nyereségtermelő képesség alapján azonban már viszonylag túlárazottnak tűnnek a magyar papírok, az A kategória cégeit ugyanis átlagosan a tavaly megtermelt nyereség 13,4-szeresére értékeli a piac.

Az össznyereség ráadásul várhatóan az idén sem nő különösebben, hisz a profit legnagyobb részéért felelős Mol piaci környezete továbbra sem javult, a Telekom nyeresége immár évek óta stagnál, a Richter vezetése csökkenő eredményt prognosztizál és az OTP estében is inkább változatlan profitot jósolnak az elemzők - így a viszonylag magas értékeltségi szint egyedül az árfolyamok esésével csökkenhet.

A nyereségtermelő képesség alapján (P/E) a legolcsóbbak a Magyar Telekom részvényei, melyekhez a tavalyi profit kilencszereséért hozzá lehet már jutni, de nem különösebben magas az OTP 10,6-os mutatója sem.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!