Vitték az újfajta magyar államkötvényt

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) új, 3 százalékos fix kamatozású 20 éves benchmark államkötvényt bocsátott ki, a csütörtöki első aukción a felkínált mennyiség kétszeresére volt kereslet - közölte az ÁKK az MTI-vel.
Szabó Dániel, 2020. január 16. csütörtök, 13:21
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A 2041/A elnevezésű kötvényből 15 milliárd forintot hirdetett meg értékesítésre az ÁKK. Az elsődleges forgalmazók 31,79 milliárd forint értékű ajánlatából a meghirdetett mennyiségnél 2 milliárd forinttal többet, 17 milliárd forint összegben adott el kötvényeket az ÁKK.

Az aukción kialakult átlaghozam 3,01 százalék lett. A 20 éves kötvény referencia állampapír szerepét a második aukciót követően tölti be.

Az ÁKK 2020. január 1-jével bevezetett egy új hosszú államkötvény-indexet HMAX néven, amely a 3 évnél hosszabb futamidejű államkötvényeket tartalmazza, így február elejétől a 20 éves államkötvényt is. Ez az ÁKK várakozásai szerint növeli az indexkövető befektetők (például nyugdíjpénztárak) által támasztott hosszú futamidejű állampapírok iránti keresletet.

Az adósságkezelő stratégiai céljaival összhangban a 20 éves kötvény hozzájárul a hosszú futamidejű intézményi befektetések még hatékonyabb kezeléséhez, valamint az adósság-portfolió átlagos hátralévő futamidejének hosszításában is nagy szerepet játszhat - írták a közleményben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tegnaputan, 2020.01.16 16:39

@tegnaputan: *Magyarország 2020.01.29.-én kifizeti 2010.01.29.-én 6,25%-s kamatra felvett 2 milliárd dolláros államkötvény, az Orbán kormány által még elő nem törlesztett fennmaradó részét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2020.01.16 16:38

Magyarország 2020.01.29.-én kifizeti 2010.01.29.-én felvett a 6,25%-s kamatra felvett 2 milliárd dolláros államkötvény, az Orbán kormány által még elő nem törlesztett fennmaradó részét. Ezzel tovább csökken hazánk deviza kitettsége. További hosszútávú forint hitelfelvétellel kiszorítható a magyar adósságfinanszírozásból a devizakockázatot és a liberálnácik által idecsalogatott "forró" pénzeket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2020.01.16 16:04

stricifrici!

Most is dübörgünk 3% éves költségen???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html