A szeptember 29-én a Frankfurti Értéktőzsdén (DAX) esedékes tőzsdei bevezetés iránti jelzett kereslet meghaladja az ügylet teljes méretét. A Volkswagen AG csoporthoz tartozó Porsche még a tavasszal jelentette be, hogy külön a konszerntől tőzsdére lépnek – számolt be a Bloomberg.

Azt vasárnap közölték, hogy a Porsche elsőbbségi részvények darabonkénti 76,50 és 82,50 euró közötti ársávját célozzák meg. Az IPO-nál akár 75 milliárdos értékelést akartak elérni, amit bőven túl is teljesítettek, mert eredetileg 7,5 milliárdos érdeklődésre számítottak az első körben, most viszont már 9,4 milliárd eurós eredményt hoztak.

A magán- és intézményi befektetők számára kedden kezdődött és szeptember 28-ig tart a jegyzési időszak, a részvényeket németországi, osztrák, svájci, francia, olasz és spanyol magánbefektetőknek kínálják.

Az ársávot jól fogadta a piac, a kereslet globálisan is erős: az Egyesült Államokban, Európában és Ázsiában is sok vevő ugrott rá az IPO-ra. A kisbefektetői keresletről még túl korai lenne képet alkotni.

Az úgynevezett Cornerstone befektetők már igényt tartanak a felkínált részvények 40 százalékára, köztük a Katari Befektetési Hatóság, amely a kibocsátott részvénymennyiség 4,99 százalékát vásárolja meg; az Abu-Dzabi ADQ, amely 350 millió eurót fektet be; valamint a T. Rowe Price és a norvég állami vagyonalap, amelyek egyenként 750 millió eurót fektetnek be.

Az eladásból származó teljes bevétel 18,1-19,5 milliárd euró lesz, és segíthet a Volkswagen villamosítási törekvéseinek finanszírozásában.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!