Ahogy az elmúlt évben újabb és újabb csúcsra törtek a vezető amerikai részvényindexek, úgy láttak egymás után napvilágot a komolyabb elemzői vélemények arról, hogy hasonló jelenségnek vagyunk a szemtanúi, mint a dotcom lufi idején, 1999-ben és 2000 elején. Emlékezetes, hogy annak 2000 tavaszi kidurranása után az amerikai és a világ többi vezető tőzsdéje is egy jó két és fél éves medvepiacot élt át, az S&P 500-as index felére esett és az amerikai gazdaság átmenetileg recesszióba süllyedt.

Valóban, a tőzsdei befektetői hangulatot mérő mutatók közül jó néhány az extrém optimizmust sugalló tartományban tartózkodik, azonban ennek ellenére vannak olyan befektetési szakértők, akik szerint a mostani hangulat össze sem hasonlítható a dotcom lufi idején átélttel - írja összefoglalójában a Martketwatch. Bár a Dow Jones Industrial Index Donald Trump amerikai elnök megválasztása óta nagyjából 42 százalékot emelkedett, Jeffrey Saut, a Raymond James nevű cég befektetési stratégája szerint ez nem példa nélküli az amerikai piac történetében. A mostani bikapiac kezdetén, 2009 márciusától 2010 áprilisáig például 83 százalékkal emelkedett az index értéke, 2011 októberétől 2015 májusáig 98 százalékot - mutatott rá.

Ez nem 1999

A Marketwatchnak nyilatkozó szakértő szerint össze sem lehet hasonlítani a mai helyzetet az 1999-essel. Ha már akkor, 1998-99-ben is a szakmában voltál, akkor azt láthattad, az emberek otthagyják a rendes munkájukat csak azért, hogy részvényekkel kereskedjenek. Az átlagos kisbefektető most nincs benne ennyire - tette hozzá.

Dow Jones Industrial
Kép: www.markers.hu

A hangulati mutatók közül az egyik legmegbízhatóbb kétségtelenül szélsőségesen optimista hangulatot mér a piacon. Az Investors Intelligence több évtizede szemlézi az amerikai tőkepiaci tanácsadók által javasolt mintaportfóliókat. Ha a vételt és eladás javasló tanácsadók számának egymáshoz viszonyított aránya (bull/bear ratio) 3 fölé emelkedik, akkor általában szélsőségesen optimista hangulatról beszélnek, amely a piaci csúcs közelségét jelzi. Ebben a felmérésben legutóbb ez a bull/bear arány soha nem látott csúcsra, 5,25-re ugrott. Az 5-ös szintet mutató soha nem törte át, ehhez közeli mértéket csak 1987-ben mértek a felmérésben, nem sokkal a Fekete Hétfőt megelőző időszakban.

Ugyanakkor nemrég napvilágot látott egy másik összehasonlítás is, amely azt mutatja, hogy a hatalmas áremelkedés ellenére az amerikai magánbefektetők még mindig távol tartották magukat az amerikai részvényektől. A Morgan Stanley adatai szerint az amerikai részvényekbe befektető alapokba - legyenek azok hagyományos, vagy tőzsdén jegyzett alapok - a kumulatív tőkebeáramlás negatív volt a 2007-es piaci csúcs óta. Azóta szerintük összesen 300 milliárd dollárnyi tőke áramlott ki ezen alapokból, miközben a kötvényalapok összesen 1500 milliárd dollárnyi beáramlást regisztráltak.

Most itt tartunk

Ha egy piaci ciklus fázisait és a hangulatot nézzük, akkor kilenc évnyi szárnyalás után most ott tartunk, hogy az átlagos befektető még csak most ismeri el, hogy valóban bikapiac van - mondta a Marketwatchnak Richard Bernstein, a róla elnevezett tanácsadó cég vezetője.

Bár a hangulati felmérések közül nem egy optimista szélsőséget mutat, azonban nem mindegyik jelzi ugyanezt egyértelműen - mondta a portálnak Liz Ann Sonders, a Charles Schwab vezető befektetési stratégája. Szerinte egyébként simán elképzelhető, hogy az előző két felívelés és utána következő nagy zuhanás - a dotcom lufi kipukkadását követő, majd a jelzálogpiaci válság utáni - egy olyan befektetői generációt nevelt ki, amely nem meri magát elkötelezni a részvénypiac mellett és folyamatosan szkeptikus marad.

Minden piaci ciklus más, és másfajta hangulatban érhet véget. Elképzelhető, hogy a mostani egy olyan hangulatban ér véget, ahol az emberek még nem mondanak "all in"-t, egyszerűen csak elfogadják, hogy bikapiac van - mondta Sonders.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!