Vonzóak a magyar osztalékpapírok

A legutóbbi kamatcsökkenés ismét meghozta az osztalékpapírokat gyűjtő alapok étvágyát. A Matáv áttörte a 900-as, a Démász a 15 ezres határt, miközben az Elmű a 30 ezret ostromolja. Az Erste elemzése szerint a magyar tőzsdén találhatók a térség legmagasabb osztalékhozamú papírjai.
NAPI, 2005. július 20. szerda, 07:46
Fotó:

A NAPI Gazdaság cikke.
Minden egyes kamatvágás - az utóbbi egy évben volt belőlük 11- felértékeli a stabil osztalékhozamú papírokat, márpedig a magyar tőzsdei mezőnyben ezekből akad néhány. Az utóbbi hetekben a Démász, az MTelekom és az Elmű produkált komolyabb emelkedést közülük. A Démász a 15 ezres, az MTelekom a 900-as határt törte át, míg az Elmű, négy hét alatt ötezer forintot erősödve, a 30 ezres szintet ostromolja. Bár a legnagyobb emelkedést arányaiban az utóbbi egy évben az Elmű papírja produkálta (16 ezerről 29,5 ezerre, miközben az alapkamat tavaly július közepe óta 11,5 százalékról 6,75 százalékra csökkent), a papír a nagy alapok szemében még mindig kevéssé likvid, komolyabb tételt csak 500-1000 forintos emeléssel lehet belőle összegyűjteni.
A Démász és a Matáv viszont (előbbi júniusban 1280, utóbbi 70 forintot fizetett) Közép-Európa legmagasabb osztalékhozamú likvid tőzsdei részvényeinek számít, legalábbis az Erste legfrissebb elemzése szerint. Az Erste elemzője a Démász 2005 után fizetendő osztalékát 1469, a 2006-osat 1622 forintra, az Mtelekomét mindkét évben 90 forintra teszi. (Ez persze feltételezi, hogy a Deutsche Telekom a következő években is az eddig megszokott módon nemcsak az adott év profitját, de a tartalék egy részét is kiveszi a cégből.) A becsült osztalékokkal a Matáv és a Démász osztalékhozama a mostani áremelkedés után is 10 százalék körüli, ami az ötéves állampapír 6,2 százalékos hozamával összevetve a kockázati tényezőket is figyelembe véve is igen kedvező.
Az Erste összehasonlító táblázatában szereplő többi részvény közül csak az észt telekomtársaság dicsekedhet erre az esztendőre 6,9 százalékos várható osztalékhozammal, míg a vezető lengyel bankok (a Pekao és a BPH) 4, a horvát Pliva gyógyszergyártó 33, a Telekom Austria 2,4 százalékos osztalékhozammal kecsegtetnek. Így érthető az alapok lelkesedése a magyar osztalékpapírok iránt, ám a képhez hozzátartozik, hogy az áramszolgáltatóknál szabályzói oldalról, az MTelekomnál pedig a fő tulajdonos oldaláról akad némi kockázat az osztalék terén.
A Concorde minapi elemzése (a kisbefektetőket célzó Concorde Call Sztori rovatban) az Émászt javasolja ismét vételre, mivel az új szabályozási rendszerben a cég 2005-ben - a Concorde elemzője szerint - 1220, 2006-ban 1260 forintos EPS-t érhet el. Bár az Émász tavaly nem fizetett, középtávon valószínű, hogy fog fizetni, így még a mostani, 10 ezres szinten is alacsony kockázatú, magas hozamú befektetésnek minősítik és ajánlják az Émász vásárlását.
Az utóbbi napok forgalma alapján úgy tűnik, a kisebb és nagyobb befektetők figyelnek ezekre az elemzésekre - vagy éppen maguk is tudnak számolni -, így érthető az osztalékpapírok rallyzása. Az elemzésekhez persze az is hozzátartozna (főleg a már a hazai jogalkalmazásban is teret nyert EU-irányelvek nyomán), ha a befektetők az ajánlások mellett azt is olvashatnák, hogy az ajánlások - vagy az ajánlásnak tekinthető elemzések - készítői maguk milyen pozícióval rendelkeznek az adott papírokból, erre azonban a jelek szerint még várni kell. (A cikk szerzője egyébként mind Elmű-, mind MTelekom-részvénnyel rendelkezik.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK