Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlege a globális felzárkózó térség tőzsdei kilátásairól befektetőknek összeállított, szerdán Londonban kiadott előrejelzésében közölte, hogy az eddigi alulsúlyozottról egyenlő súlyozásúra emeli magyar piacra adott ajánlását, miután a költségvetési reformcsomag múlt havi bejelentése nyomán kedvezőbbé vált a cég elemzőinek értékelése a magyar piaci kilátásokról.

Az alulsúlyozási ajánlás a Morgan Stanley értékelési módszertana szerint azt jelzi, hogy a vizsgált befektetési terület teljes megtérülése a következő 12-18 hónapban, kockázati kiigazítással számolt alapon várhatóan elmarad a térségi szektorátlagtól; az egyenlő súlyozású ajánlással a ház annak a véleményének ad hangot, hogy az adott terület várható teljes befektetési megtérülése ugyanezen időtávlatban összhangban lesz a szektorátlaggal.

A Morgan Stanley szerdai elemzése szerint jóllehet a magyar konszolidációs csomaggal kapcsolatban a cég londoni szakértői "valamelyest csalódottak" amiatt, hogy még hiányoznak világosan körvonalazott végrehajtási intézkedések és részletek, ám azt egyértelműen pozitívnak tartják, hogy a csomag a kiadási oldalra összpontosít. A ház számításai szerint a tervezett konszolidációs intézkedésekből 2012-ben 80 százalék, 2013-2014-ben 75 százalék érinti majd a kiadási oldalt.

A Morgan Stanley elemzői szerint egyes piaci szereplők valószínűtlennek tartják a csomag teljes körű megvalósítását, a 4-6 százalékig gyorsuló GDP-növekedéssel kapcsolatos kormányzati várakozás pedig "irreálisnak tűnik".

Ezzel együtt is azonban a ház által elvégzett adósság-fenntarthatósági elemzés azt mutatta ki, hogy ha a magyar gazdaságban érvényesülő, változatlanul széles negatív kibocsátási rés valamelyest szűkül, akkor a reformcsomag 60 százalékának végrehajtása is elégséges lesz ahhoz, hogy a hazai össztermékhez mért államadósság-ráta 2013 után 65 százalék körüli szinten stabilizálódjon a 2011-2012-re várható 80 százalék helyett.

A Morgan Stanley számításai szerint ehhez a magyar gazdaságnak az idén 3,2 százalékkal, jövőre 2,5 százalékkal, 2013-2016-ban pedig évi átlagban 2,2 százalékkal kell növekednie.

Más citybeli elemzők a csomagterv ennél nagyobb mértékű végrehajtását valószínűsítik.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni felzárkózó piaci elemzői a konszolidációs intézkedésterv ismertetése utáni kommentárjukban úgy vélekedtek, hogy "egyértelműen vannak végrehajtási kockázatok, különös tekintettel arra, hogy csökkent a kormány támogatottsága". A JP Morgan szakértői azonban ezzel együtt is azzal számolnak, hogy "a bejelentett intézkedések zöme, 75-80 százaléka érvénybe lép".

A konszolidációs csomagról az elmúlt napokban a hitelminősítők is kedvező véleményeket adtak.

A Fitch Ratings, amely a nemrég kibocsátott magyar dollárkötvényre a "BBB mínusz" magyar szuverén adósbesorolást adta meg, ehhez fűzött londoni elemzésében közölte, hogy véleménye szerint a március elején ismertetett szerkezeti reformprogram fontos lépés volt a középtávú strukturális államháztartási hiányhelyzet kezelése felé.

A Standard & Poor's - a világ legnagyobb hitelminősítője -, amely nemrégiben megerősítette a hosszú és rövid futamidejű szuverén magyar deviza- és forintadósság "BBB mínusz/A-3" osztályzatát, ehhez kapcsolódó londoni elemzésében közölte: a magyar besorolások a cég azon véleményét tükrözik, hogy a Széll Kálmán Terv végrehajtása lehetőséget teremthet a magyar gazdaság középtávú növekedési kilátásainak javítására.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!