Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 29 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 57 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 33 ponttal eshet a nyitásban.

Csütörtökön javította a hangulatot, hogy a kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője közölte, az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokon elért eredmények függvényében szakaszosan megszüntetik az egymás termékeire korábban bevezetett pótvámokat. A Fehér Ház egyik szóvivője pedig a Fox News hírtelevíziónak kijelentette, hogy "nagyon derűlátó", bízik abban, hogy hamarosan megkötnek egy kereskedelmi megállapodást. A pénz- és tőkepiacokon kialakult optimizmust azonban lehűtötte a Reuters hírügynökség azon értesülése, miszerint a pótvámok kivezetésének terve a Fehér Ház és a külső tanácsadók heves ellenkezésébe ütközött.

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin túlnyomórészt csökkentek az indexek pénteken - szedte össze az MTI.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,26 százalékos pluszban, míg az ausztráliai S&P/ASX 200 0,04 százalékos, a dél-koreai Kospi pedig 0,33 százalékos mínuszban zárt.

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 0,46 százalékos, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index pedig 0,06 százalékos veszteségben állt zárás előtt egy órával. Ugyanekkor Hongkongban 0,70 százalékos mínuszban állt az irányadó index.

A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,46 százalékkal 534,99 pontra esett.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken. Közép-európai idő szerint reggel nyolc órakor a Brent a januári határidős jegyzésekben hordónként 0,69 százalékos mínuszban, 61,86 dolláron, a decemberi szállítású WTI pedig 0,91 százalékos veszteségben, 56,63 dolláron forgott az ázsiai kereskedésben.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,33 százalékkal, 1471,20 dollárra nőtt.

Csütörtökön emelkedéssel zártak a főbb európai tőzsdék. A londoni FTSE-100 mutató 0,13 százalékos, a DAX-30 index 0,83 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,41 százalékos pluszban zárt. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,37 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,29 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,49 százalékkal emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!