Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A határidős indexjegyzések alapján a londoni FTSE-100 index 0,5 százalék, a frankfurti és párizsi indexek pedig 0,6 százalék gyengüléssel kezdik a hétfői kereskedést. Pénteken nyereséges zárással nyugtázták az európai értékpapírpiacok az OPEC termelésnövelő megállapodását. Az erősödést ugyanakkor fékezték az Egyesült Államokkal éleződő kereskedelmi feszültség jelei. A páneurópai FTSE Eurofirst 300 index 1,18 százalék, a Stoxx 600 index 1,09 százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,12 százalék nyereséggel fejezte be a pénteki kereskedést. (A BÉT-en folytatódott a csökkenés.)

Londonban az FTSE-100 index 1,67 százalékkal emelkedett, a frankfurti DAX index 0,54 százalékkal erősödött, a párizsi CAC-40 index pedig 1,34 százalékkal végzett magasabban. Madridban 0,93 százalék, Milánóban 0,99 százalék volt az indexemelkedés - írja az MTI.

Frankfurt többi értékpapírpiactól elmaradó mértékű erősödését főként az autóipari részvények gyengülése okozta. Donald Trump amerikai elnök az európai autókra kivetett importvám 20 százalékra emelését helyezte kilátásba. Az Egyesült Államok jelenleg 2,5 százalékos importvámot vet ki az európai autókra, míg az EU 10 százalékosat az amerikai autókra. A Daimler részvénye fél százalékkal, a BMW közel egy százalékkal, a Fiat Chrysler Automobiles két százalékkal csökkent.

A pénteki kereskedés legnagyobb nyertese az olaj- és gázipar volt, az ágazati mutató három százalékos erősödésével. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) bécsi közgyűlésén a kartellen kívüli nagy olajtermelőkkel együtt a termelés napi egymillió hordós növeléséről döntött. A kartell és szervezeten kívüli olajtermelők csoportjával együtt 2017 eleje óta napi 1,8 millió hordóval korlátozta termelését a világpiaci egyensúly helyreállítása érdekében. A korlátozás elérte célját, a világpiaci kínálatot terhelő felhalmozott készletek nagysága az 5 éves mozgóátlagra csökkent. A világgazdasági fellendülés és ezzel párhuzamosan a kereslet növekedése tükrében így a nagy termelők a kínálat növelése mellett döntöttek.

Az olajár viszont a pénteki nagy, 2-3 százalékos emelkedése után a világpiaci kínálat növelésének kilátásra lefelé korrigált hétfőn: a 1,63 százalékkal hordónként 74,09 dollárra, a WTI pedig 0,28 százalékkal 68,39 dollárra.

Az eurót 0,10 százalékkal jegyezték gyengébben 1,1642 dolláron, az arany ára 0,28 százalékkal unciánként 1267,10 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!